ИздвојеноКултура

23. HAPS: EXODUSI POVODOM 50 GODINA RADA – FOTOMONOGRAFIJA: NOVOM I NOVLJANIMA, MUZIKA SVIMA KOJI RAZUMIJU PRIJATELJSTVO I LJUBAV

Pola vijeka grupe “Exodus” obilježeno je sinoć velikim koncertom u Dvorani “Park”, koji je  dio ovogodišnjih Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti. Muzikom se članovi ove grupe nisu bavili profesionalno nego iz  ljubavi, uz mnogo entuzijazma i prijateljstvo koje je s godinama raslo i  stalno potvrđivano.

 Uz muziku „Exodusa“ odrastale su generacije Novljana. Oni koji su dolazili u Novi postajali  su iskreni zaljubljenici u novska Jutra, Kišu, u Boku,  Novljani u svijetu blažili su nostalgiju –  a na  sve to podsjetili su  na koncertu  sadašnji članovi grupe  –   Zoro Martineti ,vokal i truba, u grupi od osnivanja, Nebojša Vojvodić klavijature, Ante Krstović, gitara, Đoko Radonjić, gitara i Rade Ćoso, bubnjevi. Uz  njih su bili  i nekadašnji članovi, a za pola vijeka  bilo ih je 30.

Nastupili su: Dragan-Karlo Đorđević  i  Vladimir Kovač, obojica  iz prve postave, pa  Nikola-Nikša Tomšić, Dragoljub  Đuričić , Spasoje Vidaković, Milan Cicak, Mićo Poznanović, Ilija Kraljević,  Novica Jovanović , Nikica Rudić, kao i gosti  i prijatelji – Slobodan Lutka Perišić, Teatar  303 i Dragan Sklender Pele  iz Kotora.

-Izvanredni su utisci. Često znamo da kritikujemo, da nam ništa ne valja. Ovo veče nas vraća u ljepša vremena, duh je nadvaladao materiju. U šali sam rekao Zoru Martinetiju, sada kad ste napunili 50 godina postali ste većinski vlasnici svojih karijera, kazao je Pele.

Godine provedene sa Exodusima  su  među najboljim mojim godinama, kaže Dragoljub Đuričić koji je za proslavu jubileja stigao iz Beograda.

-Ovo je meni događaj tako važan i ja sam otkazao sve da bih došao. Svima nama, a posebno muzičarima, je grupa Egzodusi nešto značila. Meni je ovo kao mala matura. Ovo je meni regrutacija, a kada vidite ljude koje niste vidjeli od igranki u Omladinskom domu ili Domu JNA , onda shvatite da je ovo skup naše mladosti. Svi mi imamo 55, 65 ilii 75 godina i kada vidite da svi u publici pjevaju neke stare pjesme sa toliko ljubavi probudi vam se nostalgija za nekim starim Novim. Ne patim mnogo jer je najbolje vrijeme u kome živite, ali opet nostalgije ima za vrijednostima na koje smo se svi nalsonili i nastavili dalje, rado se sjećamo. Malo ko ima grupu koja traje 50 godina, ima mnogo brakova koji su nastajali kada i grupa i možda na nekom od prvih koncerata otplesali tango i stvorili porodicu, podsjeća Đuričić.

I sinoć je na rođendanskom koncertu priča o  Exodusima bila  priča o  gradu koji vole,  Prazniku mimoze,  Olimpijadi u Sarajevu, Sunčanim skalama, gitarijadama u Trebinju i Budvi, susretu sa Zdravkom Čolićem koji je video porukom čestitao jubilej,  nastupima koje su imali u više od 80 gradova nekadašnje Jugoslavije ali i Evrope.

Prijateljstvo članova održalo je Exoduse i  izdržalo sve provjere,  kažu Ante Krstović i Zoro Martineti,  a potvrđuje i arhiteklta Vlado Kovač, još jedan od onih iz prve postave Exodusa  koji je na koncert stigao iz Zagreba.

-Nismo ni sanjali, ne da smo ovoliko dobri i da smo zabavljali već da će sveukupno biti ovako dobro. Svako vrijeme nosi svoje breme, malo je ovakve svirke pa je možda i to razlog što mi više vrijedimo,  objašnjava Krstović.

Koncert je završen dugim  aplauzom i uz iskrene emocije  publike koja je  gledalište Dvorane Park ispunila do poslednjeg mjesta. Razišli su se uz jednu od antologijskih, kompoziciju „Koga to volim u Herceg Novom“, a neizbježni su bili  i rođendanska torta, šampanjac i  druženje u holu Dvorane Park.

Promovisana je  sinoć i foto-monografija – EXODUS – prvih pedeset –  sa posvetom Novom i Novljanima – a prihod od prodaje knjige Exodusi  su, u skladu sa posvetom, namjenili kao poklon Herceg festu za kupovinu  novog klavira.

Uz svu radost Exodusi su sinoć našli vremena za sjećanje i “Tišinom” pozdravili one koji više nisu među nama, a  neobično traju i kroz sinoćnji  koncert. Bio je to  dirljiv spomen  na nekadašnje članove  grupe Andriju Nikolića, Veselina Dula Sredanovića i Zorana Redžića, uz iskreno uvjerenje da iza njih nije ostala tišina, nego muzika…

 

Uz čestitke “Exodusima”  srdačna  želja da  još mnogo godina traju!

 

Fotografije: Nebojša Nišić

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close