ЕПККултура

33. DANI MUZIKE – SERIOZNA KULTURA PO KOJOJ JE NOVI DRUGAČIJI

Od 10. do 20. jula na 33. Danima muzike – šest koncerata, nastup 15 umjetnika iz 10 država Evrope, Azije, Kine i Amerike.To je okosnica ovogodišnjeg međunarodnog festivala  koji pripada serioznoj kulturi,  vrhunskim dometima u ozbiljnoj muzici – rekao je na konferenciji za novinare Stevan Koprivica, direktor Herceg festa koji je producent  festivala.

O programu 33. Dana muzike,  govorio je direktor, pijanista Boris  Kraljević, ocijenivši  da su godine u kojima se Festival razvijao bile  različite, ali su uvijek preovladavali značajni, pa i vrhunski sadržaji, a Herceg Novi bio mjesto u kojem su se susretali i upoznavali stvaraoci iz cijelog svijeta, pokazujući da su organizatori i autori „Dana muzike“ bili na dobrom putu. To, prema Kraljevićevim riječima,  dokazuje i činjenica da su se umjetnici vraćali u Herceg Novi da ponove i dopune doživljene utiske, razmijene iskustva i programe, čuju nova djela i drugačija tumačenja. Tako ćemo i ovog jula ugostiti, pored novih, i neke od ranijih muzičara, jer upravo mobilnost umjetnika i ideja, uz to i raznovrsnost i preplitanje programa i izvođača, predstavljaju ono na čemu počiva kreativna vizija organizaciono – umjetničkog tima Festivala, rekao je Kraljević. 

Tokom festivala čućemo, informisao je Kraljević,  poljski gudački trio Prima vista, flautistkinju Hanđong Park iz Južne Koreje, oboistu Alberta Ćesaraća iz Italije, Aleksandra Neustrojeva koji predstavlja Rusiju i Švajcarsku, te pijanistkinju Mariju Vutrih Savićević, porijeklom Novljanku koja sada radi u Srbiji i Švajcarkoj, iz Portugala će stići  flautista Luiš Mireles   i pijanistkinja Marija Hoze Souza Guedes,   a iz Češke jedan od vodećih evropskih pijanista Ivo Kahanek.

U finišu festivala, po dobroj tradiciji publiku čeka koncert Borisa Kraljevića i gudačkog kvarteta Ars Longa koji čine muzičari iz Srbije, Čilea i Njemačke. Kraljević dodaje  da su u razdoblju od preko tri decenije, „Dani muzike“  uspjeli da se uobliče u specifičan i prepoznatljiv ciklus kamerne muzike, i shodno mogućnostima i vremenu, svaki put nudili nove, drugačije, ali uvijek kvalitetne koncerte.

Šta bi još htjeli da prezentuju publici  – Kraljević je ovako objasnio: ako bismo nabavili još jedan koncertni klavir voljeli bismo da čujemo i simfonijski orkestar na Danima muzike, ali možda to ostvarimo već naredne godine.

Milena Lučić predsjednica festivalskog savjeta – uvjerena je da će Dani muzike doprinijeti ostvarenju  priželjkivane laskave titule  – Herceg Novi evropska prijestonica kulture, a slično uvjerenje dijeli i sekretarka Sekretarijata za kulturu Tamara Lepetić.

Generalni pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi, u finansiranju  učestvuje i Ministarstvo  kulture, sponzor je Hungest hotel san rizort, a producent Herceg fest . Za festival je obezbjeđeno   23 hiljade eura, 15 je učešće Opštine, osam hiljada  Ministarstva kulture a računa se i na prihod od  ulaznica koje imaju simboličnu cijenu od dva eura– objasnila je Milina  Kovačević, članica festivalskog  organizacionog  tima. Svi koncerti biće organizovani u Dvorani Park svakog drugog dana od 10. jula a početak je u 21 i 30.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close