ИздвојеноКултура

33. FFHN MFF: EKIPA FILMA “IZMEĐU DANA I NOĆI” SA NOVINARIMA

Film “Između dana i noći” u režiji Andra Martinovića, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Montrealu  triptih je u kome  autor u tri različita vremenska razdoblja slika odnos oca i sina. Prva je priča s kraja II svjetskog rata, druga iz perioda pada Berlinskog  zida a treća  se dešava nakon raspada Jugoslavije. Na konferenciji za novinare danas su o filmu govorili reditelj  Andro Martinović i glumci Lazar Ristovski i Srđan Grahovac.

-U našim uslovima je Kanli kula zaista jedinstveno mjesto za gledanje filmova, posebno  kada imate svoj film. U  tom smislu trebalo bi konačno uraditi sve da se ovaj festival konsoliduje i još jasnije profiliše rekao je Martinović.

Govoreći o svom debitantskom ostvarenju istakao je da je za ovom temom tragao kroz vrijeme i tako došao do forme triptiha koja ima i prednosti i nedostatke, a u kojoj je vrijeme  jedan od bitnih faktora, posebno zbog toga što kod nas “prošlost dugo traje” i bremenita je. U njoj sam tražio te momente koji su prelomni i pokazuju najupečatljivije odnos između očeva i sinova. Juče smo pričali i o tome šta sve pamte ljudi sa ovih prostora koji dugo žive. Svojevremeno je Lordan Zafranović pominjao svoju mjku koja je cio život provela između Šolte i Splita a promjenila je devet država.

– Ja sam se trudio da očuvam tu nit koju sam želio, uprkos svim problemima, a bili smo prinuđeni i da film prestruktuiramo. U te tri priče gledalac može  pronaći nešto što mu je zanimljivo. Okosnica tog odnosa između oca i sina  i kako se oni reflektuju, to je ono što je bilo u fokusu moje pažnje, ispričao  je Martinović.

Lazar Ristovski filmu je dao izuzetno priznanje ocijenivši da je Martinovićevo ostvarenje “biser crnogorske kinematografije” i zbog teme i zbog načina na koji se tom temom bavi.

-Film je režiran  hrabro u vremenu kada se uglavnom rade filmovi koji brzo vode do uspeha, a na žalost bilo je i površnih, kada se često  računa sa tim šta će se dopsati žirijima na raznim festivalima ili publici. Ovaj film se razlikuje.  Ovaj film je rađen  iz potrebe  autora  da tačno kaže ono što želi i da to kaže vrlo, vrlo  iskreno, ne dodvoravajući se nikome.

Ristovki je u ovom filmu i u ulozi producenta pa je kratko prokomentarisao da njegova produkcijska kuća Zillion film već ima dosta  koprodukcija sa Hrvatskom i Makedonijom  sada i sa Crnom Gorom. Smatra da su koprodukcije budućnost kinematografije na ovim prostorima, a autori poput Andra Martinovića zaslužuju podršku, jer se autori poput njega danas veoma rijetko sreću.

Srđan Grahovac “nosi”  ulogu negativca koji jednom ocu i sinu ipak poštedi život na jedan možda grub način  ali  ih poštedi.

-Taj čovjek ništa ne radi, sem što  postoji! Meni je najzanimljivije bilo što sam gledao materijal koji je snimljen prije pet godina. Siguran sam sto odsto da tu ulogu sada ne bih tako napravio, rekao je Grahovac.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close