Култура

„ADAM I EVA“ PREMIJERNO 17. MARTA KAO PRVA PROFESIONALNA PRODUKCIJA HERCEG FESTA

Na „novskom talasu“ pokrenuta je i blizu je realizacije  prva profesionalna pozorišna produkcija Herceg festa, predstava „Adam i Eva“  rađena prema tekstu Miroslava Krleže,  u režiji Slobodana Milatovića i sa novskim profesionalnim gmumcima Bojanom  Malinovski, Milošem Pejovićem, Danilom Babovićem i Srđanom  Đorđevićem. Premijera je planirana 17. a prva repriza 24. marta.

Na konferenciji za novinare, organizovanoj tim povodom u foajeu Dvorane Park,  direktor  Herceg festa, Stevan Koprivica,  objasnio je da  ovo djelo pripada  ranoj Krležinoj fazi, napisano je 1922. godine, ali je i danas  izazov za novo čitanje, posebno za reditelja poput Slobodana Milatovića  koji se  dosljedno bavi novim iščitavanjem, ne starih tekstova, već nečega što su nekada bile literarne paradigme a on pokušava da ih dovede u kontekst ovog vremena, u čitanje modernog pozorišta u nešto što je publici primamljivo, a na filozofskom, semantičkom planu ima nova ishodišta, objasnio je Koprivica.

– Predstava će biti pitka i gledana, kao biblijska bajka, sa umjetničkom vrijednošću – obećao je Milatović, i objasnio je da je predstava „Adam i Eva“ dvostruki izazov. Raduje se saradnji sa mladim glumcima i Stevanom Koprivicom, a prvi put režira Krležu.

Ovaj tekst mu je kako je rekao čak inspirativniji od Glembajevih jer mu je ostavljao mogućnost snažnije i radikalnije intervencije.

Predstava se bavi  muško ženskim odnosima, raskolima i sukobima na realističkom planu, a onda se u slijedeća dva djela, jednočinke, koja ima tročlanu strukturu, sve pretvori u  neki onirizam, u snoviđenje, ekspresiju, u pitanje duše, objasnio je  Koprivica.

I Milatović je  apostrofirao  tri žansrovski različita dijela  predstave – od melodrame do jedne poetske vizure i  na kraju čak i groteske.

Bojana Malinovska navela da je najbitnije  da su se  mladi našli u ovoj priči, a   Danilo Babović je naglasio da je zahvalan Herceg festu koji je podržao njihovu ideju, a  Stevanu Koprivici što ih je profesorski i prijatelsjki  uputio  i  glumački pomogao da se pronađu u tekstu koji je, prema njegovoj ocjeni  genijalan.

Miloš Pejović ima zanimljiv glumački zadatak, sublimira u jedan karakter više likova. To mu je priznaje inspirativno.

Pejović je  rekao da nije učestvovao  u odabiru teksta i inicijativi, pa je mlađim kolegama  uputio pohvale. Za razliku od Pejovića , Srđan  Đorđević, koji prvi put učestvuje u  nastajanju pozorišne predstave , bez riječi, samo muzikom tumači zbivanja na sceni.

U ekipi predstave „Adam i Eva“  su Ferid  Karajica, zadužen za scenski pokret, Lina Leković kostimografkinja,  a fotografska i likovna rješenja plakata  i kataloga  uradili su Miloš Samardžić,  Dario Čupić i Nikola Ćurčin. Za dizajn svijetla zadužen je Mili Malović, a za tehniku Miroslav Bisenić i Miloš Zečević. Organizator je Nikola Koprivica.

Predstavu finansira Herceg fest,ali s obzirom na to da su konkurisali očekuju i sredstva od Ministarstva kulture.

Tokom konferencije za novinare  Koprivica je istakao i da na ovom, relativno malom produkcionom projektu  Herceg fest nastoji  da pokaže  da znaju  kako se pravi pozorište. U  profesionalnoj produkciji uzor je  Centar za kulturu Tivat, i ovom premijerom počinje takmičenje, rekao je Koprivica i najavio za jesen novu predstavu.

Na novinarsko pitanje  znači li da se uspostavljanjem produkcije Herceg festa ono što radi Hercegnovsko pozorište  stavlja u drugi plan, Koprivica je odgovorio – neka cvjeta hiljadu cvjetova!

Prema njegovim riječima  Hercegnovsko pozorište, ostaje amatersko i ima svoju produkciju, kao što će je imati vjerovatno i glumac Goran Slavić. To je, smatra,  dobro za kulturu grada,  pa i za kandidaturu Herceg Novog kao Evropske prijestonice kulture, šta god sa njom bilo!

Podsjetićemo,  Slobodan  Milatović  je za Hercegnovsko pozorište, režirao predstavu Plan B, prema tekstu  Marije Čolpe. Muziku je radio  Rambo Amadeus,  a  uz Juluju Milačić i Dušana Kovačevića,  igrala je i naša sugrađanka  Žužana Varga.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close