Култура

ADAM I EVA – PRVA POZORIŠNA PRODUKCIJA HERCEG FESTA

Predstava „Adam i Eva“, prema tekstu Miroslava Krleže, jednom od onih koji pripadaju njegovoj ranijoj stvaralačkoj fazi, objavljen je 1922. a  teatarski uobličen 1925. godine, prva je pozorišna produkcija Herceg festa. Premijera je planirana za mart, a konferencija za novinare zakazana za utorak, 1. marta u foajeu Dvorane Park.

Reditelj  je Slobodan Milatović. On je  adaptirao Krležin  tekst ali  je ostao dosljedan temi. Sukob Adama i Eve je u osnovi, a  pratimo ga u ovom, realnom i na  drugom svijetu.

Iz Krležinog teksta, koji je, podsjetićemo, rediteljka i koreografkinja Natalija Manojlović, aktuelizovala postavivši ga za 4. festival Miroslav Krleža, prošle godine, znamo da nas  u ovoj jednočinki čeka mješavina realizma, fantastičnog i poetskog, da između stvarnog i onog drugog svijeta postoji odnos istovremenosti, paralelnosti i ignorisanja – jer, dok su živi ljudi ne misle da će umrijeti, a kada umru zaborave kako su živjeli. Zato se krug istih odnosa u beskraj ponavlja. Mada, rediteljka Nada Manojlović je lani Krležu i njegove junake uvela u 21. vijek predstavivši u jednom trenutku Adama i Evu kao Adama i Adama.

U hercegnovskoj postavci predsatve u glumačkoj ekipi su mladi Novljani, Bojana Malinovska, Danilo Babović i Miloš Pejović, koji su u svijet teatra zakoračili u Hercegnovskom pozorištu. Desetak likova koliko ih je u Krležinom djelu svedena su na tri, ženu, čovjeka i osobu koja se pojavljje u različitim ulogama i za koju je sam Krleža objasnio da treba da je igra jedan glumac.

Na konferenciji za novinare govoriće direktor Herceg festa Stevan Koprivica, reditelj Slobodan Milatović i glumci Bojana Malinovska, Danilo Babović i Miloš Pejović.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close