Друштво

АГЕНЦИЈА ЗА РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ОРЈЕНА: САРАДЊА СА КОЛЕГАМА ИЗ ТРЕБИЊА

У Агенцији за развој и заштиту Орјена започели су лијепу сарадњу са колегама из Требиња, који су у завршној фази проглашења Парка природе Орјен, новог заштићеног подручја у масиву Орјена.

-Ми смо ушли у пројекат регионалне мреже заштићеног подручја паркови Динарида и они нису још формално чланови, што није био разлог да не уђемо у пројекат с њима, казала је директорица Агенције за развој и заштиту Орјена Миља Виторовић, гостујући у емисији Новско јутро РТ ХН.

 Сарадња је договорена у начелу.  

– Споразум са Парком природе код Требиња ће бити озваничен средином новембра.  Договарили смо заједничке  теме биодиверзитетске  разноликости  и културно – историјског насљеђа. На  те теме ће бити одржане презентације и изложбе , уз поштовање свих правила  заштите од корона вируса, објаснила је Миља Виторовић.

 ( Влада Републике Српске је у септембру донијела Одлуку о проглашењу Парка природе „Орјен“ код Требиња.Овом одлуком се проглашава подручје Орјена и Бијеле горе на територији града Требиња у категорији пет – заштићени пејзажи – Парк природе.)

Миља Виторовић је казала да планирају до Нове године да  реализују  теме које се односе на  екосистемске услуге.

У Агенцији за развој и заштиту Орјена, као управљача Парка природе, посвећени су пројектима  заштите угрожених врста биодиверзитета Орјена.

-Све је већа заинтересованост  туриста и посебно Новљана за посјете Парку природе Орјен, што је показао и значајан одзив учесника у пјешачкој тури у оквиру Стазе здравља на Врбању, која ће након опремања  представљати  „жилу куцавицу“ овог дијела залеђа Херцег Новог, сматра Виторовић.

тотем

-Орјен  пружа изазов за љубитеље адреналинских варијанти. Оно што смо имали кроз пјешачке туре показало се да је  стаза  здравља погодна за даљу валоризацију и комерицијализацију, што ћемо допунити кроз пројекат опремања стазе справама за вјежбање, еко игралиштима за дјецу. Стаза ће бити  опремљена  тотемима са  основним информацијама о  биодиверзитету подручја, разноликости животињских и виљних врста у бајковитом  шумском амбијенту.  Многи траже да се понови тура која је била организована прошлог викенда уз изузетан одзив учесника. Стаза ће бити  тематски маркирана кружног облика, пролази кроз заравни, питоме дијелове Орјена. На двије, три позиције налазе се фантастични видиковци са погледом на море, навела је Миља Виторовић.

У региону  менаџмент и гости хотела са пет и више звјездица показују све веће интересовање за планину. С обзиром на изузетну заинтересованост страних туриста за Орјен на сајмовима туризма  на којима је Агенција  представила своју понуду, прије пандемије корона вируса, говори о значајној шанси свестраног туристичког развоја  Херцег Новог ,као Црне Горе  у малом,које име и море и планине.У Агенцији, која броји девет запослених, настоје да туристима пруже што квалитетније садржаје.

-Успјели смо да добијемо лиценце за водиче уз максималну поштовање свих правила вођења кроз планину. У групама које води – водич је у обавези да никог не оставља иза себе, иако поједини често заостају од осталих. Понекад будемо и строги али је испред свега  безбједност учесника, која се огледа и у квалитету вођења, указала је Виторовић.

Масовнији излазак у планине, у вријеме корона кризе, имао је и своје негативне стране. Све је више нагомиланог  отпада у Парку природе.

-Увијек смо се трудили да на фин начин посјетиоцима скренемо пажњу на тај проблем. Како би наставили да промовишемо здраве стилове живота,  припремили смо и материјал кроз  информативно – едукативни центар уз поруке: Чувајмо нашу природу и не остављајмо отпад, апеловала је Виторовић.

Директорица Агенције за развој и заштиту Орјена  Миља Виторовић, осврнула се и на планове у наредном  периоду, који је неизвјесан, што се тиче  глобалне епидемиолошке ситуације:

 – Промовишући здраве стилове живота, поновићемо пјешачку туру стазом здравља и планирамо да организујемо један спортски викенд на Орјену. Чекаћемо један временски стабилан викенд. Субота ће бити опредјељена за дан када ћемо промовисати  вјежбе  везано за стазу здравља. То су базичне вјежбе које ћемо радити уз помоћ професора физичког васпитања, што ћемо демонстрирати  у оквиру едукативно – информативног  центра. То су вјежбе које могу да се изводе и на Орјену и у граду у парковима  и кући. То је једна фина прилика да демонстрирано те вјежбе, које су  прилагођене и за дјецу. Послије ћемо организовати  краћу шетњу. Недјељом ћемо да поновимо пјешачке туре. Такође, планирамо да приредимо презентације и изложбе на различите теме. Једна од тема биће традиционални начин живота на Орјену, гдје ћемо приказати оружје и оруђе из наше прошлости, објаснила је Миља Виторовић.

Све информације о активностима на  инстаграму  и веб страници : www.orjen.me

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close