Туризам

АГЕНЦИЈАМА ДОЗВОЉЕНО ЗАДРЖАВАЊЕ ДЕПОЗИТА ЗА ОТКАЗАНА ПУТОВАЊА

Туристичке агенције у Црној Гори моћи ће да задрже аванс уплаћен за путовања заказана од 1. марта ове године, а која су отказана, док ће клијент имати туристички ваучер као гаранцију да може одабрати нови датум путовања или нови аранжман, једна је од одлука Владе. Одлучено је и да држављани Републике Јерменије, Републике Казахстан и Руске Федерације. буду привремено ослобођени прибављања визе до 31. октобра ове годинe.

У склопу мјера за ублажавање негативних последица узрокованих пандемијом КОВИД-19 на привредну дјелатност Црне Горе, Влада је у сриједу, 20. маја, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова, утврдила Предлог закона о допунама Закона о туризму и угоститељству. Оцијењено је неопходним да се другачије уреди пружање услуга туристичких агенција које су у потпуности заустављене за вријеме трајања пандемије, како би се са финансијског аспекта створили услови за што бржи наставак њихових привредних активности.

-Предложеним допунама Закона предвиђена је могућност да туристичке агенције задрже аванс – депозит који је клијент уплатио за сва путовања која су била заказана у периоду од 1. марта 2020. године а која су отказана због глобалне пандемије. Туристички ваучер би представљао гаранцију да путник може да изабере нови датум путовања за исти или неки други аранжман. Приједлогом закона о допунама Закона о туризму и угоститељству у значајној мјери би се помогло туристичким агенцијама са аспекта одржавања ликвидности и ублажавање негативних ефеката пандемије болести ЦОВИД-19, а с друге стране, створили би се услови да се отказана путовања ипак реализују у другом термину.

У циљу оживљавања туристичке привреде након пандемије корона вируса, Влада је донијела одлуке о привременом ослобађању од прибављања визе за држављане Републике Јерменије, Републике Казахстан и Руске Федерације. Привремено ослобађање ће важити за период од дана укидања привремених мјера којима се забрањује улазак странаца у Црну Гору и међународни саобраћај до 31. октобра 2020. године.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close