ДруштвоИздвојено

АГЕНЦИЈА ЗА ИЗГРАДЊУ И РАЗВОЈ ХН: РАСВЈЕТА, ПОВЕЗИВАЊЕ ТРИ АДРЕНАЛИНСКЕ ЗОНЕ У ГРАДУ И ЗАЛЕЂУ,  ПУТЕВИ

Реализацијом првог дијела пројекта изградње јавне расвјете на Њивичком путу освјетљена је дионица од Карауле од уласка у насеље Њивице.Ускоро ће бити настављен пројекат освјетљења Њивичког пута до граничног прелаза.

Агенција за изградњу и развој града направила је пројекат за комплетну расвјету од Карауле до граничног прелаза у дужини од три километра. На тој дионици би требало да се постави 105 стубова,казао је директор Агенције Боро Лучић:

-Пустили смо прву дионицу од 33 стуба види се осјетна разлика доста користе ту трасу за пјешачење , што ће значити за суграђане и госте и као туристички додатак граду. С обзиром да имамо два гранична прелаза кроз Суторину и Њивице уређујемо крај, како би био љепши улаз из ЕУ у наш град и да функционише расвјета. Пројекат је реализован у сарадњи Општине са компанијом М:тел, објаснио је Лучић.

Општина је учествовала у донацији пројекта, док је М-тел извео радове на постављању стубова.

– Сигуран сам да ће се врло брзо ући и у наставак те сарадње, која је настала на основу потребе да се и оптички кабал доведе у Њивице , тако да ћемо дефинитивно покрити тај дио и са оптиком, што је функционални додатак, уз повећање сигурности у саобраћају и за пјешаке који користе ту трасу. Такође, рјешавамо друге круцијалне проблеме. Покушавамо и да са привредницама и фирмама унапређујемо сваки дио Општине, казао је Лучић.

АДРЕНАЛИНСКЕ ЗОНЕ У ИГАЛУ, СУТОРИНИ , ОД МОЈДЕЖА ДО ВРБАЊА

Агенција за изградњу и развој Херцег Новог је пред потписивањем Уговора вриједног око 600.000 еура, који се заснива на уређењу два адреналинска парка. У Игалу код Титове виле парк ће бити намијењен за дјецу и бициклисте ,а адреналински парк у Суторини користиће бившу трасу жељезничке пруге и станицу.

– Као додатак тим садржајима предвиђено је и уређење бициклистичке стазе, магистралом од ХДЛ-а до мотела Виногради, са циљем да повежу цјелине у нашем граду и споје два адреналинска парка. Прије годину уређен је пролаз кроз Тијесни кланац, који је асфалтиран. До краја године ћемо уредити тај задњи дио пута , како смо замислили, као трасу од Мојдежа до Мокрина и у наставку према Крушевицама и Врбању, како бисмо повезали сва три адреналинска парка у једну цјелину. Бициклистичка стаза била би кружна и на тај начин би повезала дијелове наше западне и сјеверне територије,чиме ће то бити један велики пројекат, заједно са уређењем бициклистичке стазе од трговачког центра ХДЛ до мотела Виногради.

– Од мотела према граничном прелазу Дебели бријег недавно смо поставили јавну расвјету. Уређењем путног појаса биће пружена љепша слика и тај дио града ће засјати у пуном сјају, констатовао је Лучић.

Агенција за изградњу и развој града овај пројекат реализује кроз међународне фондове, тако да су средства донирана кроз ИПА пројекат.

– То је доказ да смо успјешно реализовали пројекат Авантуристичког парка на Врбању, који је позитивно одјекнуо у региону , а и шире – тако да смо у двије године успјели да привучемо око миллион еура средстава, да смо успјели да понудимо нешто ново, ако видите да Црна Гора нема пуно адреналинских паркова, да их ни регион нема, а имаћемо три различита за све узрасте, тако да ћемо повезати два дијела територије Општине и покренути развој села . За Авантуристички парк је оцијењено да је пун погодак за оне који воле динамику , адреналинске активности, рекреацију. Мислили смо да урадимо на Врбању у продужетку и дјечији парк за што ћемо се заложити у новом кругу међународних пројеката и да инвестирамо још новца у залеђе, најавио је Лучић.

У Агенцији приводе крају и израду главног пројекта шеталишне стазе Бијела – Каменари .

– Пројектом је предвиђено продужење постојећег шеталишта у првој фази до Адриатике и касније у другој фази до трајекта у Каменарима. Општина настоји да уради што више пројеката ,да повеже море и брда, да уреди путеве до села, која су била деценијама запостављена , да повратимо сјај не само града , већ и свих села у залеђу Херцег Нови, указао је он.

У организацији Општине Херцег Нови у току је реконструкција више путева. Према наводима директора Агенције за изградњу и развој Бора Лучића, квалитетом радова изненађени су сви , који тренутно користе пут од Крушевица до Врбања .

– Урађена је квалитетно прва фаза, а убрзо ће ући и у другу фазу са потпуно реконструисаним путем Крушевице- Врбањ. Поред тога што је олакшан саобраћај и обављено проширење, тај пут реконструкцијом неће изгубити љепоту. Примамо и доста коментара странаца, да не би се требало превише интервенисати на путу. Процијењено је да ће за још једну траку бити проширено 60 одсто пута. У другој фази до љета биће постављене нове банкине и асфалтирани дијелови, чиме ће бити промијењен изглед комплетне трасе, оцијенио је Лучић.

Он је додао да ће и реконструкцијом пута према Жвињама , према пројекту направити 28 проширења. Проширени пут ће бити безбједан за саобраћај и пјешаке, као и бициклисте. У сарадњи са компанијом М-тел, биће провучен и оптички кабал на Жвињама . Сви ти инфраструктурни пројекти су и услов да се Њивице и Жвиње, по многима са најљепшим погледом на залив, брже развијају , што представља велики замајац развоју туризма у овом дијелу града и Општине Херцег Нови.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close