ИздвојеноКултура

AKTUELNOSTI IZ GALERIJE I MUZEJA: USKORO IZLOŽBA DJELA PAJE JOVANOVIĆA

Izložba djela čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića,  iz Muzeja grada Beograda,  ovog novembra biće organizovana u Herceg Novom, saopštili su iz Javne ustanove „Gradski muzej Mirko Кomnenović i galerija Josip Bepo Benković“. izložba je rezultat saradnje  hercegnovske Gradske galerije i  Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Nov koji je i pokrovitelj ovog izvanrednog kulturnog događaja.

-Čast nam je i zadovoljstvo što će ljubitelji likovne umjetnosti imati priliku da u našoj galeriji „Josip Bepo Benković“ pogledaju djela jednog od najvećih srpskih slikara, koji je snažno uticao na likovno obrazovanje i kulturu. Osim toga, tokom trajanja izložbe planiramo edukativne radionice za sve učenike hercegnovskih osnovnih i srednje škole, u cilju upoznavanja sa životom i djelom ovog velikog umjetnika“, najavljuje direktorica ove Javne ustanove Slavica Božović.

Božović dodaje da ova izložba predstavlja jednu od potvrda velikog truda koji ova javna ustanova ulaže u podizanje nivoa kvaliteta usluga.

Podsjeća da je  od početka godine realizovano  28 manifestacija, pa je već u desetom mjesecu premašen prosjek dešavanja na godišnjem nivou, u odnosu na prethodni period rada ove javne ustanove.

Osim toga, ustanova je ulagala u održavanje objekata i muzejskih predmeta.

 

-Završena je sanacija i hidroizolacija krovne ploče muzeja „Dom starog kapetana“ u Baošićima, izrađene su nove škure na Gradskom muzeju, instalirana dodatna rasvjeta i uložena sredstva u obnovu i revitalizaciju biljnog fonda botaničke bašteovog zdanja. Takođe, kupljeni su uređaji za klimatizaciju izložbenih prostorija u Gradskom muzeju kako bi se muzejski eksponati čuvali u zadovoljavajućim mikroklimatskim uslovima i sačuvali od propadanja“, kaže Božović. Ona objašnjava da su radovi izvedeni zahvaljujući podršci Opštine Herceg Novi, Ministarstva kulture, kao i iz sopstvenih sredstava, arealizovali su ih zaposleni u ovoj javnoj ustanovi uz saradnju stručnih lica.

Osim toga, dodaje Božović, najugroženiji predmeti iz Etnografske zbirke poslati su u Javnu ustanovu „Centar za konzervaciju i arheologiju“ Crne Gore radi sprovođenja konzervatorskih mjera, u okviru Programa očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu Ministarstva kulture. Javna ustanova je i ove godine konkurisala kod Ministarstva kulture za opredjeljivanje sredstava za izradu konzervatorskog projekta za zamjenu dotrajalog krova i škura na objektu galerije „Josip Bepo Benković“, kao i za nastavak konzervacije Etnološke zbirke i za arheološka istraživanja na određenim lokacijama.

Vrijedi podsjetiti i da je dio prihoda ostvaren prodajom ulaznica po prvi put dodijeljen dvijema socijalno ugroženim porodicama u Herceg Novom, prema poslednjoj volji Mirka Кomnenovića.

Božović ističe da Muzeju i Galeriji ne nedostaje planova za naredni period. Uprava Javne ustanove je u pregovorima sa Narodnim muzejem Zrenjanin za gostovanje izložbe Uroša Predića tokom sledeće godine, a u planu je i saradnja sa Narodnim muzejem Кraljeva na organizaciji izložbe pod nazivom “Кultura sećanja, ko ne pamti iznova preživljava”, povodom stradanja civilnog stanovništva tokom Drugog svjetskog rata. Održavanje veoma vrijedne arheološke izložbe planira se i sa Muzejem grada Šibenika.

Javna ustanova će i u narednom periodu da vrijedno i profesionalno radi na unapređenju kvaliteta usluga, na svoje i zadovoljstvo svih građana.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close