Култура

AKTUELNOSTI IZ HERCEGNOVSKE MUZIČKE ŠKOLE

U Muzičkoj školi Herceg Novi od danas (14. maj) do 12. juna trajaće prijemni ispiti za prvi razred, i ispiti za solo pjevače. Njihovi učenici  nastavljaju da nižu uspjehe na raznim takmičenjima, a pripremaju i brojne koncerte i iznenađenja.

Prijemni ispiti su organizovani radnim danima od  11:00 do 12:00 i od 17:00 do 18:00 sati, a sastoje se od provjere sluha, ritma , muzičke memorije i interpretacije pjesme po slobodnom izboru.

U razgovoru za Radio Herceg Novi vd direktorica Jovanka Veljović osvrnula se na dva međunarodna takmičenja na kojima su učestvovali prošlog mjeseca, ali i na konkurs koji je priredio hercegnovski ogranak Matice crnogorske i na kome su takođe nastupali  učenici  Muzičke škole.

– U aprilu smo imali dva međunarodna takmičenja; državno takmičenje u Podgorici krajem aprila i nedavno takmičenje koje organizuje Matica crnogorska, u kojem takođe učestvuju muzičke škole i koje iz godine u godinu postaje sve popularnije. To takmičenje je proteklo u prazničnom duhu, s obzirom da je u okviru tradicionalnog konkursa  povodom obilježavanja Dana nezavisnosti. Učestvovalo je preko 30 djece, a istakla bih da su ove godine, osim naše, učestvovale muzičke škole širom Crne Gore, što je svakako korak naprijed. Stručni žiri su činili prof. klavira Danijela Seferović, prof. gitare Aleksandar Bubanja, prof. violine Jelena Popović i prof. harmonike Bosiljka Kulišić Čavić. Muzička škola Herceg Novi je ostvarila dosta dobar plasman i osvojila 12 nagrada. Specijalnu nagradu je osvojila Lea Vujović u kategoriji solo pjevanja u klasi prof. Stevana Tomaševića. Prve nagrade osvojili su orkestar violina, kvintet violina, po jednu prvu i drugu nagradu osvojili su učenici u kategoriji solo gitara, imali smo i tri solo harmonike, koje su osvojile dvije druge i jednu prvu nagradu, podsjetila je Veljović, istakavši da je ove godine hercegnovski ogranak Matice crnogorske postigao  rekordan broj prijava na  literarni i likovni konkurs na temu “Domovina”. Ukupno je prijavljen 171 rad  a i njih će ocjenjivati stručni žiriji. 

Veoma je bogat kalendar događaja u maju i junu, a obilježavanje jubileja povodom 70 godina rada ove ustanove  planiraju na jesen.

– Očekuje nas serija divnih i kvalitetnih koncerata umjetnika iz države i regiona, ali najprije bih najavila koncert profesora Muzičke škole u četvrtak, 16. maja u 19:30 povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore. U goste nam 24. maja dolazi crnogorski pijanista Nikola Vučković, inače direktor budvanske muzičke škole, sjajan umjetnik čiji će resital takođe početi u 19:30. Poslije njega imamo goste iz Beograda, sa Fakulteta muzičke umetnosti. To su dvije profesorice, već poznata imena ne samo kod nas nego i šire; Ljiljana Vukelja na klaviru i Sandra Belić na violončelu koje će držati koncert 29. maja. Nakon njih dolaze nam gosti iz Podgorice – koncert profesora i učenika Muzičke škole za talente „Andrej Navara“ planiran je 4. juna. Slijedi 18. i 19. juna takmičenje međunarodnog karaktera u organizaciji ruske muzičke organizacije „Viva music“, a 21. juna imaćemo završni godišnji koncert učenika Muzičke škole Herceg Novi, povodom obilježavanja Svjetskog dana muzike.

Jovanka Veljović najavljuje i da će u školi na jesen organizovati proslavu dana škole i obilježiti značajan jubilej, 70 godina rada. Svečani program osmisliće Stevan Koprivica. Uz dan škole i jubilej trebalo bi da bude objavljen i prvi broj školskog lista, koji će biti prvi školski list jedne Muzičke škole u Crnoj Gori.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close