ДруштвоИздвојено

ANA ZAMBELIĆ PIŠTALO:  MLADI U FOKUSU PAŽNJE SEKRETARIJATA ZA KULTURU

Sekretarka  hercegnovskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo  uspostavila je u proteklom periodu  izuzetno uspješnu saradnju sa osnovnim i srednjom školom u Herceg Novom. U skladu sa mogućnostima Sekretarijat podržava sve njihove aktivnosti, a vrata lokalne samouprave su širom otvorena i za sve nove, kreativne  ideje i predloge.

Da su mladi u fokusu pažnje  potvrđuju i  brižljivim planiranjem  programa za mlade.

U toku su dogovori  između Herceg festa i podgoričkog Gradskog pozorišta o gostovanju predstave „Modro blago“ koja je trebalo da bude odigrana još u aprilu, tokom Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti, ali je iz opravdanih razloga iz Gradskog pozorišta otkazana.

– Vjerujem da ćemo predstavu koja je rađena prema tekstu Stevana Koprivice, a na osnovu romana „Modro blago“ Dušana Kostića, vidjeti sredinom novembra, kaže naša sagovornica.

U planu je i  književno veče posvećeno Draganu Raduloviću, jednom od  najznačajnijih naših savremenih pisaca za djecu koji je zastupljen u antologijama, čitankama i školskoj lektiri, ali je pomalo zapostavljen  uprkos tome što je objavio  preko dvadeset knjiga,  dobio brojne nagrade i Novome mnogo ostavio.

– Sjetite se samo njegovih  sjajnih  emisija u kojima je  pred javnost iznio  brojne priče iz Dječijeg doma „Mladost“ u Bijeloj. Ideja je da u znak sjećanja i poštovanja prema ovom svestranom stvaraocu osmislimo  jedno kvalitetno veče, kaže Zambelić Pištalo.

Saradnja sa školama i dobri programi ne zaokružuju međutim  sve inicijative i aktivnosti  ovog  Sekretarijata.

-Novom odlukom o đačkom prevozu lokalna samouprava finansira prevoz đaka iz prigradskih i seoskih naselja, kao i đački prevoz za naše sugrađane koji srednje škole pohađaju u Kotoru i Tivtu. U tom segmentu su izdvojena  značajna sredstva,  nekih 50.000 eura.  Tom odlukom i štićenici dječijeg doma „Mladost“  imaće besplatan prevoz.  Osim toga dodjelićemo stipendije najuspješnijim studentima.   Konkurs za dodijelu stipendija  je završen,  očekujemo za  desetak  dana rješenja. Pristiglo je 75 prijava i  vjerujemo da su svi zadovoljili zakonske okvire, ističe naša sagopvornica.

Komentarišući nedavno potpisivanje protokola o saradnji Herceg festa i novosadskog  Centra za kulturu  Zambelić Pištalo podsjeća da će Novi Sad  naredne godine biti omladinska prestonica, a 2021. Evropska prestonica kulture, što ostavlja  prostora za uključivanje mladih Novljana i u ovaj segment kulturne saradnje dva grada.

Podsjetićemo,  od  naredne sedmice Nacrt  strategije za mlade opštine Herceg Novi  trebalo bi da bude na javnoj raspravi.

U izradu Strategije bili su, prema riječima Ane Zambelić Pištalo  uključeni  svi relevantni sagovornici. Prvim  nacrtom  Strategije  definisano je, kako je objasnila   šest ključnih prioriteta a ponuđene su  jasne smjernice šta treba uraditi ne samo u oblasti kulture i sporta već i  u oblasti obrazovanja, socijalnih usluga i zaštite, bezbjednosti,  slobodnog vremena, učešća mladih u društvenom životu i procesu donošenja odluka.

Planirano je  otvaranje Kancelarije za mlade i Formiranje Savjeta,  pa  Zambelić Pištalo vjeruje da u  narednom periodu život naših mladih sugrađana može biti olakšan a  njihova interesovanja više uvažena.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close