ИздвојеноКултура

ANA ZAMBELIĆ PIŠTALO: VIDLJIVI I KVALITETNI KULTURNI PROGRAMI PRAZNIKA MIMOZE I SPOMEN ZUKU DŽUMHURU

U Direkciji 50. Praznika mimoze definišu termine programa koji su i ranije najavljeni, ali su sada precizirani i organizacioni detalji. Članica Direkcije  Praznika i sekretarka Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić – Pištalo ističe da je njoj bilo posebno važno da umjetnički  programu u okviru Praznika budu “vidljivi i kvalitetni”.

U tom duhu, pored  52. Hercegnovskog zimskog salona, podsjeća na dvije pozorišne predstave: “Krvave svadbe”, koprodukciju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Grad teatra iz Budve za starije, i “Mali pirat” koja je urađena u saradnji podgoričkog Gradskog pozorišta i tivatskog Centra za kulturu. U okviru književnih programa, Zambelić Pištalo izdvaja veče sjećanja i promociju tek objavljenih izabranih djela Zuka Džumhura, koji je  o Herceg Novom pisao i govorio s ljubavlju i poštovanjem.

-U dogovoru sa gospođom Donizadom Džumhur Milatović, kćerkom Zuka Džumhura, za 11. mart je planirana promocija piščevih Izabranih djela uz podsjećanje na njegovo stvaralaštvo i život u Novom.  Skadarliju, Beograd i Novi vežu godine prijateljstva, ali i Zuko. Podsjetiću vas da je Zuko zaslužan za obnovu Skadralije. Njegova ljubav i odanost “hercegu među gradovima” je poznata. To je bio povod da ovaj program uvrstimo u jubilarni Praznik. Podsjećam na još jedan veoma važan podatak. Naime,  Ivo Andrić je napisao jedini predgovor upravo za knjigu ” Nekrolog jednoj čaršiji”. U predgovoru Andrić piše :”Sva je ova knjiga u službi čoveka, bilo da ga prikazuje u složenim prilikama sadašnjice, bilo u prošlosti, i zato bliska ljudima. Čitajući je, putovaćete po ćudljivom redu vožnje, ali zanimljivim putevima, a za vođu i nenametljivog tumača imaćete jednog umetnika živa duha i bogatog srca.”


Zambelić – Pištalo informiše i da će na promociji o Džumhuru  i njegovom životu govoriti  Donizada Milatović, Džumhurovi poštovaoci  i prijatelji, dok će knjigu izabranih djela predstaviti književnik, novinar i urednik Selvedin Avdić.

Knjiga izabranih djela sadrži na skoro 700 stranica:  Nekrolog jednoj čaršiji, Pisma iz Azije, Putovanje bijelom lađom, Zukova Hodoljublja, Pisma iz Afrike i Evrope i Stogodišnje priče. Izdavač je sarajevski  Buybook.

Tokom ove godine, kaže naša sagovornica, biće u Herceg Novom  postavljena i dugo očekivana spomen ploča sa medaljonskim likom Zuka Džumhura, pa će konačno grad obilježiti da je ovaj plodni jugoslovenski novinar, putopisac, slikar, karikaturista, filmski i televizijski scenarista, likovni kritičar i kostimograf bio tokom dvije decenije naš sugrađanin, a Novi je volio kao svoj i pisao: “Postoje gradovi koji vam drže dušu, jer imaju prošlost. Herceg Novi ima i dušu i istoriju. Možda u Herceg Novom i ima loših ljudi, ali ja do sada nijednog takvog tu nijesam sreo”.

Urađen je konzervatorski i arhitektonski elaborat za spomen ploču Zuku Džumhuru. Poslat je Upravi za zaštitu spomenika i čeka se saglasnost, rekla je Zambelić – Pištalo.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close