Друштво

АПЕЛ – СВАКА ШКОЛА ДА НАЂЕ НАЈБОЉИ НАЧИН КАКО ДА ОРГАНИЗУЈЕ НАСТАВУ

УНИЦЕФ, Удружење Родитељи, Просвјетна заједница, Педагошки центар, Унија директора школа Црне Горе и Синдикат просвјете Црне Горе позивају да се свакој школи дозволи да самостално донесе одлуку о најбољим начинима да организује квалитетно и инклузивно образовање током пандемије кроонавируса на основу свеобухватне процјене ризика и могућности школе коју треба спровести у сарадњи са здравственим стручњацима, наставницима, родитељима, ученицима и локалном заједницом.

Овај апел потекао је са првог састанка о праву на образовање током пандемије KОВИД-а-19 који је УНИЦЕФ организовао са релевантним локалним организацијама прошле седмице.

– Инклузивна јавна расправа циљ је низа састанака са релевантним организацијама које УНИЦЕФ организује ради већег укључивања различитих група, првенствено ученика, родитеља и наставника, у јавну дебату о образовању током пандемије KОВИД-а-19. Сви они имају право да буду консултовани како би се њихови ставови узели у обзир приликом доношења одлука. Увјерени смо да ће најбоље одлуке бити донијете кроз континуирани дијалог са свим заинтересованим странама и здравственим стручњацима – истакао је Хуан Сантандер, шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори.

Просвјетна заједница истакла је да би одлука о поновном отварању школа требала да се заснива на темељној анализи ситуације у свакој школи, коју треба спроведести у тијесној сарадњи са здравственим стручњацима, наставницима, родитељима и ученицима.

– Апелујемо на сваку школу да укључи наставничко вијеће, савјет родитеља и ђачке парламенте у дијалог са здравственим стручњацима и управом школе како би брзо препознали све проблеме и заједно пронашли њихова најбоља рјешења на нивоу школе. Један од њих је свакако опремање свих школа, наставника и ученика новим технологијама и вјештинама да се оне користе – поручила је Оливера Лековић из Просвјетне заједнице.

Педагошки центар указао је на потребу да се с посебном пажњом саслушају поруке дјеце са сметњама у развоју, као и ромских и египћанских породица

– Јединствено рјешење за све школе и сву дјецу занемарује разлике у потребама ученика на које би квалитетан образовни систем требало да одговори. Позивамо Министарство просвјете да осигура флексибилан систем који може задовољити различите потребе различитих ученика. Ово је кључни принцип квалитетног, инклузивног образовања и њега треба слиједити и током пандемије ЦОВИД-а-19 – истакла је проф. Биљана Масловарић из Педагошког центра.

Унија директора школа Црне Горе посебно је истакла изазове школа са превеликим бројем ученика.

– Изазови нису исти за све школе. Неке школе су способне да безбједно организују наставу у школској згради у складу са инструкцијама здравствених органа. Међутим, ово је значајан изазов за школе са превеликим бројем ђака. За овај проблем треба пронаћи краткорочна рјешења заједно са здравственим стручњацима и локалним заједницама, док за његово дугорочно рјешење апелујемо на власти на локалном и националном нивоу да граде нове школе – истакао је Драгутин Шћекић из Уније директора школа Црне Горе.

Из Синдиката просвјете Црне Горе упозорили су на значајно повећање обима посла наставника и на неадекватну дигиталну подршку. Посебно су истакли потребу за побољшањем социо-економског положаја наставника у друштву.

– Пандемија KОВИД-а-19 није само здравствена криза, већ и образовна. Будућност нашег друштва зависи од доброг рада не само љекара, већ и наставника. Позивамо на хитно побољшање социо-економског положаја просвјетних радника – поручио је Николај Кнежевић из Синдиката просвјете Црне Горе.

Из Удружења Родитељи су објаснили да се мора водити рачуна и о социо-економском положају родитеља, јер надлежни још нијесу донијели адекватне мјере о плаћеном родитељском одсуству.

– Још чекамо одлуку о праву на плаћено одсуство, а 1. септембар је прошао давно. Ова ситуација је прилично стресна за многе породице широм Црне Горе и позивамо надлежне да је што прије ријеше, као и да не дозволе да се понови – поручила је Кристина Михаиловић из Удружења Родитељи.

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер састаће се и са другим организацијама из цивилног сектора и релевантним институцијама током наредних седмица како би се упознао са њиховим ставовима о стању права дјеце током пандемије ЦОВИД-а-19 и промовисао и њихово учешће у инклузивној јавној дебати о том питању.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close