Разговори

ART DIJALOG: DRAGAN VELIKIĆ – PISAC, SVJEDOK, SAUČESNIK

Dragan Velikić, pisac evropskog profila i  autor desetak romana prevođenih na petnaest jezika, promovisao je u Herceg Novom u organizaciji Gradske biblioteke roman ISLEDNIK, za koji je dobio NIN-ovu nagradu. I  njegov roman “Ruski prozor”, nosilac je ovog visokog knjževnog priznanja.

Gostujujući u našoj emisiji Art dijalog  Velikić je govorio o susretu s Crnom Gorom, o Puli, činu pisanja, intelektualnom angažmanu pisca, u društvu i vremenu u kome živi, a čiji je neizbježni i svjedok i saučesnik.

Herceg Novi, Velikića vezuje za Andrića, jer je  kao dijete upamtio njegove  fotografije u mediteranskom miljeu ovog grada.

– Odrastao sam u Istiri,  i kasnije kada sam se preselio u Beograd, odlazio sam u Istru. A u Crnu Goru sam prvi put došao sa pune četrdeset i dvije godine. I kada kažem da mi se sviđa Crna Gora, ispadam neubjedljiv, kaže Velikić i kao u romanu opisuje  ovaj naš mali prostor  sa toliko različitosti, pjezaža, kultura.

– Ne znam da li to još  negde ima. Kada sam helikopterom svojevremeno dolazio u Crnu Goru, sa predsednikom Fišerom, tada u svojstvu ambasadora Srbije i Crne Gore u Beču, bio je divan julski dan  2005. godina, gledao sam visoravan Durmitora, a odjedanput posle Durmitora heliodrom Budva… Ne znam zemlju ni manju ni tako različitu”, sa divljenjem priča ovaj veliki umjetnik.

Na pitanje o Puli, njegovom mikrokozmu iz koga se sve grana i ponovo sakuplja, značaju toga grada za njegovu literaturu, Velikić  se prisjetio da je u Pulu došao kao dečak od pet godina.

– Otac je bio vojno lice, prekomanda, a mogao je da bira između Splita, Pule i Kopra, opredelio se za Pulu.  Stanovao sam u jednoj staroj vili. Grad je tada bio sa božanstvenim antičkim spomenicima, ljudi su bili sa svih strana. I to da je Pula bila Jugoslavija u malom nije floskula. Grad je jednako primao sve:  Hrvate, Slovence, Srbe, Makedonce, Albance, Mađare, Talijane. I to je bio grad gde je svako odstupio od nekog svog mentaliteta pomalo.  To je jedan svet koji je strpljiv, kad kažem svet misllim na Istrane”, sa puno ljubavi priča naš sagovrnik prisjećajući se djetinjstva.

– Kao dete u tom gradu imao sam svoje carstvo, vilu, mletačku tvrđavu Kaštel, i tamo sam imao zaista prelepo detinjstvo. Zamislite kada imate na raspolaganju mletačku tvrđavu. Sve ono što sam čitao, recimo romane Karla Maja, imao sam i u stvarnosti…

Iako nije faktički prisutna u svim Velikićevim knjigama, Pula jeste uvijek inspirativna sjenka koja ga prati, koje se ne može osloboditi. Kosmopolitizam kojim zrači taj grad prisutan je u ukupnom  njegovom djelu, od romana “Via Pula” do “Islednika” .

Prema riječima Velikića najmanje jedna godina prođe između posljednjeg i novog djela. Ta godina sada još nije prošla, ali on naslućuje novi roman. U toj slutnji izvjesno je jedno: prostor u kome će se dešavati budući Velikićev roman je Beograd.

Urednik emisije  „Art dijalog“  je Miraš Martinović

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close