КултураРазговори

Art dijalog: Jedna ulica može da bude svemir vjeruje slikarka Mina Radović

Uz slikarku Minu Radović, ide specifičan likovni rukopis, koji se do sada ostvario kroz nekoliko zapaženih likovnih izložbi. Živi u Beogradu, ali svoj slikarski dar veže za Herceg Novi i Crnu Goru. Izlagala je u galeriji Tomanović u našem gradu,

zatim u Budvi. U Briselu je prošle godine imala izložbu sa intrenacionalnim znakom. O vezama sa Herceg Novim, svojoj poetici, korijenima i kako se oni reflektuju kroz slikastvo, pričala je u našoj emisiji Art dijalog.

“Ja sam odavde, ovde pripadam. U trenutku kad sletim  na tivatski aerodrom, kad udahnem vazduh i osetim miris joda, mora, sada mimoza, tek tada shvatim, da dolazim tu gde pripadam”, priča Mina, prisjećajući se rado ulice Prve bokeške, gdje je odrasla i najviše vremena provela sa svojom bakom.

“Ovde je sve počelo da se razvija, i kada je u pitanju likovno stvaralaštvo, bliskost i odnosi sa ljudima. Mnoga pitanja su se, zapravo, ovde prvi put otvorila”, ređajući riječima slike svog odrastanja, odlazaka i dolazaka u naš i njen Herceg Novi.

“Otišla sam u Beograd, školovala se, počela likovno da se usvršavam i ostvarujem, a onda sam shvatila da se treba vratiti na svoju suštinu, i ona početna pitanja koja su upravo nastala ovde u Ulici Bokeške brigade. Onoj početnoj igri koja je zapravo bila slikanje”, kaže Mina, napominjući da u rodni grad ne dolazi samo ljeti  već i tokom zime, koja je za nju, u ovom plavetnilu mora,  jako inspirativna.

“Ovde otvaram ključna pitanja i, konačno, dolazim do sebe ne samo putem slike, dolazim do svoje suštine, a kroz neko stečeno iskustvo nastavljam da oblikujem važna pitanja, koja se odnose na umetnost i život. Jedna ulica može da bude čitav svemir”.

Slikarka Mina Radović sa ljubavlju se sjeća ateljea Luke Tomanovića, koji je, kako kaže, uticao na njeno umjetničko oblikovanje, i prve ovdašnje izlože koja je otvorena u tom ateljeu.

Sada najavljuje nova platna s motivima i ambijentima koje nosi duboko u sebi. Njen san je likovna kolonija u Martinićima, odakle su njeni korijeni, otac i djed, diplomata i slikar, koji je uticao na usmjeravanje njenog dara ka likovnoj umjetnosti.

Pred Minom su brojni planovi. Izložba zakazana za 10. mart u italijanskom kulturnom centru  u Beogradu te nastavak rada na doktoskoj tezi.

Art dijalog u programu radio Herceg novog uređuje Miraš Martinović.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close