Култура

“ARTIST REZIDENCIJOM” ŠPANJOLA POSTAJE OTVORENA GALERIJA    

U okviru programa aktivacije Španjole, koji četvrti put realizuje NVO „Sinergija“ od danas (18. avgusta) do 23. avgusta će na tvrđavi trajati „Artist rezidencija“, čiji su gosti ove godine tri umjetnika iz Crne Gore i Rusije. Žarko Glavatović, Tanja Đokić i Matvej Krilov će boravkom i radom šest dana na tvrđavi učiniti da ona postane prostor otvorene galerije.

Žarko Glavatović je učestvovao na “Artist rezidenciji” 2016. godine, kada je izradio mozaik koji je poklonio Španjoli, podsjećaju iz “Sinergije”.

– Mozaičar i skulptor Žarko Glavatović iz Podgorice završio je SLŠ “Petar Lubarda” na Cetinju, a 2006. i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Učesnik je više kampova za restauraciju u Đirokastri u organizaciji CHwB i u Tirani, pod okriljem UNESCO-a. Radio je, između ostalog, u stručnom timu mozaičara profesora Đura Radulovića na sakralnim i profanim mozaicima, u Zavodu za zaštitu spomenika Pećka Patrijaršija na konzervaciji i restauraciji dekoracija na fasadama crkava, Seko tehnika, kao nastavnik likovnog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama,  i kao gostujući predavač na koledžima u Feniksu Arizoni i SAD-u.

Ove godine je gost “Artist rezidencije” na Španjoli i Tanja Đukić, koja živi i radi kao samostalni umjetnik širom svijeta, a izlagala je i u Herceg Novom.

– Ova umjetnica i slikarka završila je četiri godine umjetničke škole u SAD, San Francisco (Mc Ateer school), diplomiraja je na FLU 1997. godine, a postdiplomske studije iz slikarstva završila 2000. godine. Bila je stipendista vlade Indonezije i “Visiting artist” na Indonežanskom univerzitetu umjetnosti na Baliju 2003/2004. godine. Učestvovala je na preko 200 kolektivnih i priredila 33 samostalne izložbe širom svijeta: Pariz, Džakarta, Bali, Kembridž, Leksington, Bankok, Kairo, Sofija, Herceg Novi, Tokio, Beograd… Dobitnik je više internacionalnih nagrada za crtež i slikarstvo, kao i učesnik više internacionalnih simpozijuma. Član je različitih umjetničkih udruženja u Americi, Srbiji i Indenoziji i učesnik mnogih internacionalnih simpozjuma i festivala u Bugarskoj, Indiji, Rumuniji, Japanu, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Holandiji, Egiptu i Francuskoj.

Posjetioci programa “ŠpanjolART 2019” imaće priliku da se druže i stvaraju i sa umjetnikom i skulptorom Matvejom Krilovim, porijeklom iz Rusije koji trenutno živi u Baru.

– Ovaj konceptualni umjetnik je rođen u gradu Gai, SSSR  1989. godine, završio je srednju umjetničku školu,a 2006. godine se preselio u Moskvu, gdje je nastavio likovno obrazovanje na Institutu savremene umjetnosti Baza, čiji je dekan umjetnik Anatolij Osmoslovskij. Organizator je Majakovskih čitanja na Trijumfalnom trgu u Moskvi od 2009. godine, a do sada je kao kustos učestvovao na nekoliko izložbi u Rusiji. Inicijator je institucije “Artist run space” pod nazivom “Centar crveni”, a njegovi radovi su prikazani na mnogim kolektivnim i samostalnim izložbama.

Umjetnici pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju nastajanju njihovih djela, kako bi im pojasnili proces kreacije, ali i pružili priliku da sa njima i sami stvaraju kroz kreativnu radionicu. Iz „Sinergije“ poručuju da im se umjetnici mogu priključiti narednih dana od 17:30 do 20:30 i učestvovati u konceptu „Španjola – otvorena galerija“, uz napomenu da je obezbijeđen sav materijal i alat za rad na umjetničkim djelima, kao i užina i piće.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close