ИздвојеноКултура

AUDICIJA, DA „CVRKUTIĆI“  POSTANU GRADSKI DJEČIJI HOR

Dječiji hor “Cvrkutići” pojavio se prošle godine na hercegnovskoj kulturnoj sceni i na početku je okupljao uglavnom djecu iz Kumbora, Zelenike, Đenovića, ali je želja horovođe, Lidije Ivanović bila da to bude dječiji gradski hor. Ovih dana kreću u ostvarenje te ideje.

-“Cvrkutići” su krenuli na ideju Mirjane Ivanović, predsjednice NVO Kulturno kreativni dječiji centar Kumbor, koja je smatrala da bi u okviru te organizacije mogla da formira grupu djece koja će oformiti hor. Kada me je pozvala da budem horovođa, pitala sam zašto samo djeca Kumbora, zašto ne iz cijelog Herceg Novog, jer smisao dječijeg hora je da ima što više djece. Djeca formiraju svoje glasove, nemaju još istančan sluh i  bitno je da se okupi što veći broj djece koja vole da pjevaju. U početku, prijavilo se 25 djece, uzrasta od 3 do 13 godina i oni su sjajno radili. Neki od njih nikada nisu pjevali, ni jednu pjesmu nisu znali. Dosta smo toga uradili za kratko vrijeme.Za desetak proba u tri mjeseca uspjeli smo da nastupimo četiri puta, javno, da nas ljudi čuju, da vide kako to zvuči. Dobili smo velku podršku i  sada ćemo ponoviti poziv roditeljima da popričaju sa djecom da li bi željeli da nam se pridruže u horu Cvrkutići, da napravimo ono što grad zaslužuje a to su dječiji glasovi u horu.

Audicija, koja neće biti “stroga” planirana je u ponedeljak, 9. septembra u prostorijama Mjesne zajednice Kumbor, u prostorijama stare škole.

-Neće to biti audicija u pravom smislu te riječi, već je to poziv da djecu primimo u hor, kaže Lidija Ivanović.

– Kao horovođa, provjeriću glasovne sposobnosti svakog djeteta, da bih znala da napravim program koji ću da radim sa njima u narednih mjeseci. Imamo pozive iz Podgorice, Trebinja za učešće našeg hora u smotrama horova i na raznim manifestacijama, što bih rado prihvatila, ali mi trebaju djeca i njihova energija da napravimo program kako bismo mogli da lijepo nastupimo. Audicija neće biti u smislu da provjeravamo da li neko zna da pjeva ili ne, pa će na osnovu toga biti primljen ili ne. Svako djete može da bude član Cvrkutića i da pjeva. Ko ne zna, naučićemo!

Naša sagovornica ističe da su instrumentalne matrice sada ono što im je napotrebnije.

-Djeca lijepo pjevaju i bez muzike, nema tu dileme, ali ljepše zvuči kada na nastupu imamo i instrumentalnu podršku. Tu smo imali malo muke da ih nabavimo jer na internetu ih nema dovoljno, izbor je mali. Pronašli smo ipak studio koji nam pravi matrice po našoj želji i u tonalitetu koji nam treba. Cvrkutići su za tri mjeseca spremili 11 pjesama, i sve su naučili na probama. To želim da istaknem, jer djeci ništa nije nametnuto, nismo ima davali tekstove da nose kući i vježbaju. Tokom proba imamo i odmore gdje su čokoladice, keksići, sokići, smokići, čak i žurkice. Oni igraju i pjevaju zajedno jer je Mirjanina i moja zamisao da hor ne smije da bude opterećenje i obaveza nego želja, objašnjava naša sagovornica.

U horu je sada  17 stalnih članova.

-Već su imali probu poslije ljetne pauze Bili su vedri, nasmijani, zadovoljni i nama je to bio dokaz da oni to vole i da je projekat ispravno zamišljen. Zato sada zovemo još djece – dođite dase družimo i da pjevamo, poručuju iz Cvrkutića.

Termin probe biće dogovoren sa roditeljima i usklađen sa školskim obavezama polaznika.

-Dogovor je da probe organizujemo jednom sedmično da ne opterećujemo previše djecu,a smatram da i sa jednom probom oni mogu da nauče pjesme i savladaju dobar repertoar. Samo  kada budemo imali pripreme za festivale i takmičenja, povećaćemo broj proba, na dva puta sedmično., kaže Ivanović.

Audicija za prijem u dječiji hor „Cvrkutići“ planirana je od 18 do 20 sati u MZ Kumbor u učionici stare škole, u ponedeljak, 9. septembra.

Dobro došli!

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close