ИздвојеноТуризам

БАЋАЦ: СЕОСКИ ТУРИЗАМ МОЖЕ БИТИ ЗАСЕБНА ТУРИСТИЧКА ПОНУДА ХЕРЦЕГ НОВОГ

Дводневна радионица на теме „Рурални туризам – од анонимности до атрактивности,“ и „Kреирање туристичког производа и услуга руралног туризма“ почела је данас на Каменом. Радионице се одржавају у оквиру прекограничног пројекта „Бициклистичке руте за унапријеђење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе“ чија је реализација почела прошле године.


У Херцег Новом је циљ да се повеже атрактивна морска обала са залеђем и на тај начин интегрише културна и природна баштина у признати туристички производ. Један од предавача на данашњој радионици Роберт Баћац, каже да је подручје Херцег Новог веома занимљива дестинација управо због близине мора и планине:


-Херцег Нови као позната туристичка дестинација има врло развијену понуду на тему сунца и мора а са друге стране, на само 10 километара, имате сасвим једну другу, аутентичну причу повезану са руралним туризмом. Херцег Нови по мом мишљењу треба градити ову руралну причу као засебну туристичку понуду јер је јако мало дестинација које се могу похвалити оваквим различитостима на малом простору -казао је Баћац.
Простора за развој има јер су ресурси прави и аутентични, сматра Баћац:
-Ако се на нашим подручјима развије сеоски туризам као што се развио у Аустрији, Италији и Њемачкој дефинитивно ће из тих земаља учити од нас како се то ради. Они су доста раније развили сеоски туризам али још увијек имају довољно ресурса за нове ствари. Овдје имате ресурсе од европског значаја, на примјер, Принчева стаза коју је утемељио сам престолонаследник Рудолф хазбуршки и већ имате готову причу за аустријско тржиште. То су оне ствари које нама требају, а поред тога на регионалном нивоу имате много добрих иницијатива, индивудалних прича које још нису обједињене – тврди Баћац.


Сви ови пројекти у које је укључена Општина и Туристичка организација оживљавају наше залеђе, казао је потпредсједник Општине Милош Kоњевић:
-Залеђе је наша перспектива и локална управа доста улаже у развој нашег сеоског подручја и побољшање инфраструктуре. Доста средстава можемо повући из ИПА пројеката – казао је Kоњевић.
Партнери на пројекту су Уред Владе Жупаније Западнохерцеговачке за европске интеграције као носилац пројекта, градови Широки Бријег, Љубушки, општине Посушје и Груде а са црногорске стране ТО Херцег Нови, казала је Тонка Томашевић из новске локалне организације.


-Циљ је да кроз бициклизам промовишемо све оно што Херцег Нови има. Нашу стазу, коју обрађујемо кроз овај пројекат, назвали смо „Слано и слатко“ јер иде дод мора до Орјенске локве, највеће водене површине на Орјену. Стаза је дугачка око 33 километра. Херцег Нови ће кроз овај пројекат добити четири видиковца од Kаменог па до испод врха Орјена -казала је Томашевић.
За један дио радионице задужен је Жељко Старчевић, дипломирани археолог и познавалац различитих сегмената потенцијала нашег залеђа. Kрајњи циљ овог прекограничног пројекта је довести до повећања активности у руралним подручјима Херцег Новог и Жупаније Западнохерцеговачке, односно до диверзификације туристичке понуде у обје регије. Овај пројекат резултираће стварањем новог бренда под називом „ CYCLING RURAL” који ће се укључити у туристичку понуду обје земље и Јадранског залеђа. Укупна вриједност пројекта износи 495.000 еура, од чега Европска унија финансира 400.000 еура.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close