ДруштвоЕкономија

“Baltic art” nudi za veliki dok i prateću opremu u Bijeloj 13,21 miliona eura, radnici s podjeljenim utiscima

Vijest  da je  na tenderu  za prodaju dijela imovine Jadranskog brodogradilišta Bijela stiglo šest  ponuda, radnike u ovom  preduzeću nije iznenadila, ali je proizvela dvojaki utisak .

“Ukoliko dobije estonska kompanija “Baltic art” koja je dostavila ponudu u iznosu od 13, 21 milion za kupovinu velikog doka, 182 radnika će izgubiti radna mjesta i naćiće se na Birou rada, što je nepovoljno za njih.” mišljenja je  predsjednik Sindikata Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju, Mladen Krivokapić, pitajući se da li će naplatiti potraživanja koja im firma duguje po osnovu neisplaćenih plata, povezivanja radnog staža i drugog , u iznosu od 5,5 miliona eura,    “Neizvjesno je da će eventualno ova estonska kompanija kupiti dio imovine Brodogradilišta. Pripremili smo se i za jednu i drugu soluciju ali nam ostaje gorak ukus da od kraja jula prošle godine ne možemo ostvariti svoja prava, a i da   naša sudbina zavisi od ljudi koji će kupiti imovinu kompanije u koju smo ulagali i živjeli od rada u njoj.” kaže za naš Radio Krivokapić.

Iako trenutno  rade na jednoj italijanskoj barži i dva vojna broda,  radnici su se nadali  da će produžiti radni vijek u Brodogradilištu. “Dobijaju minimalac, svega 193 eura, a punu platu oko 30 radnika. Još  uvijek nije sve gotovo,” tvrdi  Krivokapić.

Podsjetimo da je  stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila tender za prodaja cjelokupne imovine preduzeća po ukupnoj početnoj cijeni od 19,71 miliona eura, na ponovljenomo oglasu, što je skoro osam miliona manje od prve ponude sa  tendera početkom godine, kada je ukupna cijena predložena  oko 27,2 miliona eura. Ovoga puta ,uz dokumentaciju dostavljenu oglasom u Privrednom sudu ,stigle su  pored estonske kompanije, ponude litvanske kompanije AB Vakaru od 11 miliona eura,   Turska kompanija Hat-San  za isti dio imovine brodogradišta  ponudila je  9,11 miliona eura., dok je skoro milion manje ponudila  firma Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm , takođe iz Turske.

Ponuđač iz Pomorskog trening centra iz Bijele ,Nenad Lazović ponudio je zakup ovinu poslovnog prostora površine 480 metara kvadratnih 453,61 hiljadu eura.  Sve ponude sadrže oglasom tražene podatke ponuđača i dokaze o uplati depozita, izjavio je juče za medije stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Bijela Žarko Ostojić prilikom otvaranja ponuda u Privrednom sudu u Podgorici. U roku od osam dana će se odlučiti o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close