Uncategorized @srДруштво

BANIĆEVIĆ: BROJ KRIVIČNIH DJELA NA PODRUČJU BOKE SMANJEN ZA 32, 24 ODSTO

Stanje bezbjednosti  na području tri bokeljske opštine od početka godine je stabilno a službenici Centra bezbjednosti Herceg Novi su, po riječima načelnika Gorana Banićevića,  uspješno odgovorili svim postavljenim aktivnostima. To potvrđuje i podatak da je broj krivičnih djela u ovoj godini iz opšteg kriminaliteta smanjen za 32, 24 odsto.

-Naš kvalitetan operativni rad, rezultati iz oblasti krijumčarenja opojnih droga, privrednog kriminaliteta, stabilan javni red i mir, kvalitetan rad saobraćajne policije su parametar kojim možemo da kažemo da su  službenici CB HN obavljali kvalitetno svoje zadatke. Broj krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta je smanjen za 32,24%. U padu je stopa imovinskog kriminaliteta po nepoznatom izvršiocu, a u najvećem broju riječ je o krađama. Od početka godine je bilo 145 takvih djela, a procenat rasvjetljenosti je čak 85%. Uz to je rasvijetljeno šest  krivičnih djela opšteg kriminaliteta iz prethodnog perioda, od kojih je jedno ubistvo – kazao je Banićević tokom današnjeg susreta sa novinarima.

On je istakao da ni jedno krivično djelo neće „biti stavljeno u fioku“ i da će aktivnosti u narednom periodu biti usmjerene ka njihovom rješavanju.

Banićević je kazao i da od početka godine nije bilo niti jednog razbojništva, što je bilo izraženo u prethodnom periodu, naročito tokom sezone. Smatra da su u CB HN  “jednom kvalitetnom postavkom službe došli do takvih rezultata”.

Od početka godine otkriveno je 98 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, što je za 81,48 % veća otkrivenost. Riječ je o utaji poreza i korupciji a materijalna šteta po budžet je preko 1, 9 miliona eura.

U  CB Herceg Novi funkcioniše  jedinica za drogu za sve tri bokeljske opštine.  U ovoj godini podnijete su 32 krivične prijave i 84 prekršajne zbog konzumiranja droge na javnim mjestima.  Realizovane su  153 zaplijene  sa ukupno 93 kg i 484 grama raznih droga.

CB HN je u saradnji sa SDT i specijalnim policijskim  odeljenjem UP iz oblasti organizovanog kriminala realizovao tri akcije koje su rađene na međunarodnom nivou u saradnji sa inostranim partnerskim službama i kroz te akcije lišeno je slobode 17 lica, članova kriminalnih grupa.

-Saradnja sa Interpolom je intezivna, pa je samo u proteklih mjesec troje stranih državljana, osuđenih za organizovani šverc narkotika,  lišeno slobode po Interpolovoj potrazi.  Herceg Novi i Crna Gora ne mogu nikako biti utočište osuđenim kriminalcima – rekao je  Banićević.

Kako je istakao, od početka godine nije bilo krivičnih djela, koja su ranije definisana kao sukobi organizovanih kriminalnih grupa i bezbjedonosno interesantnih lica. Rasvijertljena su sva krivična djela iz oblasti krvnih delikata.

Banićević je rekao da intezivno rade i na  suzbijanju droge u školama, te da osim represivnih primjenjuju i preventivne metode,  podsjećajući da su u svim školama organizovana predavanja o štetnosti droge. Otkriveni su dileri marihuane u okolini škola, protiv kojih su pokrenute krivične i prekršajne prijave.  Smatra i da je u toj borbi neophodna pomoć roditelja, škola, medija i drugih institucija.

Od početka godine sankcionisana su 564 lica koja su vozila pod dejstvom alkohola, a slobode je  lišeno 157 lica, jer su u krvi imali više od jednog promila alkohola.

Na konferenciji su bili i načelnik kriminalističke policije, Dragoljub Peković, kao i  komandir Stanice policije CB HN Dejan Ostojić.  On je kazao da izvode periodične akcije u cilju veće bezbjednosti u saobraćaju, te da  se svim potencijalima, ljudskim i profesionalnim,  trude da ovaj grad bude bezbjedan.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close