ЕкономијаИздвојено

БАНКЕ МОГУ ОДОБРИТИ НОВИ МОРАТОРИЈУМ НА ОТПЛАТУ КРЕДИТА

Банке могу одобрити нови мораторијум на отплату кредита у трајању до 90 дана корисницима на чије је финансијско стање негативно утицала епидемија новог коронавируса, одлука је Савјета Централне банке Црне Горе.

Банке су дужне да, до 1. јуна 2020. године, на својим интернет страницама објаве ближе услове за одобравање мораторијума и начин пријављивања. За обрачун камате током трајања мораторијума, као и даљи ток отплате кредита, банке не смију уговарати номиналну каматну стопу која је већа од номиналне каматне стопе из уговора о кредиту на који се примјењује мораторијум, преноси банкар.ме.

Савјет је донио и одлуку којом банке могу, под дефинисаним условима, корисницима одобрити реструктурирање кредита, укључујући и готовинске необезбијеђене кредите. Такви кредити третираће се као новоодобрени.

На сједници су разматрани ефекти претходно усвојених мјера усмјерених на смањење негативних утицаја епидемије новог коронавируса. Констатовано је да су мјере ЦБЦГ дале значајан допринос ублажавању посљедица новог коронавируса по становништво и привреду. Из ЦБЦГ су саопштили да су, кроз стално засиједање Савјета и интензивну комуникацију са банкама и међународним финансијским институцијама, иницирали и имплементирали значајне активности којима је обезбијеђена, поред осталог, додатна ликвидност у систему.

-Тако ће увођење мораторијума, током марта, априла и маја, увећати ликвидност физичких и правних лица за цца. 150 милиона еура. Додатно, ранијим смањењем стопе обавезне резерве коју су банке дужне да положе код ЦБЦГ за два процентна поена повећана је ликвидност банкарског сектора за цца. 70 милиона еура, сто је директно утицало на повећање њиховог кредитног потенцијала. Од почетка марта до половине маја, банке су одобриле 6.423 нових кредита, у износу од 152,5 милиона еура. И поред добре ликвидности банкарског сектора, ЦБЦГ је обезбиједила репо линију од Банке за међународна поравњања (БИС) из Базела у износу од 100 милиона еура. Ова средства би била коришћена за подршку ликвидности банака у случају непредвиђених ситуација, наводи се у саопштењу Централне банке.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close