Култура

BELAVISTA ARS – VEČERAS FILMOVI, SUTRA DŽEZ STANDARDI NOVSKOG BENDA DRAGANA KARLA ĐORĐEVIĆA

Na trgu Belavista, večeras  od 19.30 u okviru programa Belavista Ars na programu su  dva filma: General(Baster Kiton i Clajd Brukman, 1926)  i Metropolis  (Fric Lang 1927). Za sutra je program promijenjen i umjesto  najavljene večeri klasične i evergreen muzike,  publika će uživati u džez standardima u izvođenju novskog džez benda: Dragan Đorđević, Đuro Poznanović i Oliver Nedović. Dragan je svakako legenda crnogorske džez scene, a oni koji su prisustvovali ranijim nastupima ovog sastava znaju da je zagarantovano sjajno veče puno pozitivne energije.

Evo i kratkog predstavljanja filmova koje možete pogledati večeras – General je  film koji se smatra Kitonovim remek djelom. Objedinjuje sva tipična obilježja njegovog opusa: izuzetnu kombinaciju patosa i fizičke akcije, narativ o ‘malom’ čovjeku koji se iznenada nađe na izuzetnoj misiji, prepreke na putu ka ostvarenju te misije prikazane kao komične metafore, itd… Ovdje se voz, tj mašina, pojavljuje kao izvor svih prepreka i istovremeno kao jedan od nezaboravnih likova u istoriji filma. Od tri velika američka komičara nijeme ere, Čaplina, Kiton i Lojda, Čaplin je bio najveća zvijezda u prvoj polovini 20-tog vijeka, ali Kiton je kasnije preuzeo vođstvo…

“Metropolis”  je vjerovatno najpoznatiji njemački film iz doba ekspresionizma, a smatra se pionirskim djelom i u žanru naučne fantastike. Uz to je značajan za istoriji filma i zbog toga što su tokom rada na njemu začete neke od savremenih filmskih tehnika. I u ovom filmu, Mašina, tj mašinerija ekstremnog kapitalizma predstavljena je kao zaseban lik – nesavladiva sila koja guta ljude. Vizuelno, ‘Metropolis’ pokazuje uticaj kubizma i ‘Bauhausa’, a prvo prikazivanje ispraćeno je konfliktnim reakcijama kritičara. Hvaljen je zbog izuzetnih vizuelnih kvaliteta ali odbacivan zbog ‘nerealnog’ prikazivanja odnosa između klasa vladara i radnika, i poruka o socijalnoj pravdi. Već dugo se ubraja u kultna ostvarenja, omiljena među kritičarima i ljubiteljima filma.

Organizator programa je Mjesna zajednica Herceg Novi a sponzor Turistička organizacija, podsjeća rediteljka Slađana Vujović i najavljuje završni program ove manifestacije za 29. septembar. Tada nas očekuje premijera predstave “San ljetne noći – upoznajte Šekspira” . Riječ je o adaptaciji čuvene Šekspirove komedije za djecu i odrasle. Autori adaptacije su Dejan Đonović i Slađana Vujović koja potpisuje i režiju.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close