Култура

BELAVISTA ARS – ZBOG „ZVUČNOG“ KONFLIKTA SA „TRGOM OD ĆIRILICE“ ODLAŽE PROGRAME ZA SEPTEMBAR

Programi objedinjeni naslovom „Belavista ars“ u orgnaizaciji MZ Stari grad a pod pokroviteljstvom gradske Turističke organizacije odloženi su za septembar, a danas je novinarima  tim povodom upućen dopis koji prenosimo u cjelosti.

Juče su na trgu Belavista ponovo nastupali  Đuro Poznanović, Tea Andrijić (na klaviru), Nikolina Pušara i Stevan Tomašević (solo). U istom sastavu su prethodo  oduševili prisutne sjajnim izvođenjem klasičnog, džez i  evergreen repertoara.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/B-ARS-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Na prvom nastupu se u publici sa porodicom zatekao i gosp. Dillon Woods iz Velike Britanije. Prateći program sa vidnim uživanjem, često je prilazio bini,  uzvikujući ’Bravo!’. Dao nam je svoje utiske o programu Belavista Ars-a, navedeno je u informaciji za medije.

“Ovaj trg je večeras scena vrhunske umjetnosti, uključujuci i ovaj posebno impresivan sopran (Nikolina Pušara, prim prev). Ovakvo nešto bih očekivao u Beču, Parizu, Londonu ili Rimu. Nisu impresivni samo izvođači i izbor repertoara, već i programski koncept.  Sviđa mi se što odstupa od uobičajene populističke i ‘turističke’ formule pa su uključene operske arije koje su predivne ali i zahtjevne, a sve je nenametljivo smješteno na ovu sjajnu istorijsku lokaciju. Nenametljivo ali plijeni. Ovo je  prava pozornica za takve stvari. Sve zajedno, to pokreće emocije, zbog toga često ustajem i pozdravljam ih.”

Njegova supruga, Bojana Dragović – Woods dodaje: “Večerašnji program je uživanje i u pojedinim djelovima istinski dirljiv. Rijetko je zadovoljstvo da u ovakvom ambijentu iskusimo najviši nivo umijeća upravo lokalnih umjetnika, koje vas moze razgaliti, zabaviti i dirnuti osjećanja. Radujemo se daljim programima ove vrste.”

Gosp. Dillon Woods je osnivač i direktor fondacije ‘Donald Woods’  koja se bavi poboljšanjem zdravstvene prakse u Južnoj Africi. Ime nosi po njegovom ocu, čuvenom novinaru i borcu za ljudska prava čiji je život ovjekovječen u knjigama i britanskom filmu ‘Cry Freedom’. Bojana Dragović-Woods je ljekar specajlista, oboje žive  u Velikoj Britaniji, saopštavaju organizatori programa.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/B-ARS-3-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

Na kraju informišu i o izmjenama  u Belavist ars  programima  i objašnjavaju da je  jučerašnji muzički program  počeo skoro sat  kasnije nego što  je bilo najavljeno, jer se zvučni konflikt sa programom ‘Trga od ćirilice’ ipak nije mogao izbjeći. Književno veče počelo je  sa zakašnjenjem, a trajalo duže nego što je bilo dogovoreno. Muzičari su odlučili da sačekaju kraj tog programa, da bi ispoštovali njegovu publiku (uglavnom starije generacije); iako žaleći što je dio njihove publike tokom sata čekanja odustao i napustio Belavistu razočaran. Da se ova situacija ne bi ponovila, Belavista Ars odlaže prikazivaje filma za djecu, najavljenog za večeras. Program u izvodjenju vitezova Sv Stefana, najavljen za subotu 6. avgusta, održaće se u nedjelju, a ostali programi se odlažu za septembar, informišu iz Belavista arsa.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close