Друштво

БЕСПОВРАТНА ПОДРШКА МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА КРОЗ ИПАРД ПРОГРАМ

Министарство пољопривреде и руралног развоја подсјећа пољопривредне произвођаче да до 19. августа могу конкурисати на други ИПАРД јавни позив за подршку инвестицијама у примарну производњу, кроз који могу остварити бесповртану подршку у износу од 60 до 70 одсто укупне инвестиције,саопштено је из Министарства.

Сходно јавном позиву објављеном 20. фебруара, првобитни рок за достављање апликација био је 19. мај. С обзиром на ситуацију изазвану пандемијом Ковид19 у којој су потенцијални корисници могли имати потешкоћа у сакупљању обимне неопходне документације, Министарство је продужило трајање јавног позива како би оставило довољно времена и простора корисницма да квалитетно спреме пројекте и успјешно конкуришу.

Досадашње интересовање произвођача је охрабрујуће. За апликације које су већ пристигле на адресу Министарства ради се административна и теренска контрола, након чега ће услиједити потписивање уговора.

Пољопривредницима је кроз овај јавни позив на располагању нових 12,3 милиона еура бесповратне подршке, из ЕУ фондова и националног буџета.

Регистрована пољопривредна газдинства кроз овај позив могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 10.000 до 500.000 еура и остварити подршку од 6.000 па до 350.000 еура.

Основна бесповратна подршка је 60 одсто од прихватљиве инвестиције. За младе фармере (до 40 година), подршка је 65%, док је за оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 метара надморске висине подршка 70% прихватљиве инвестиције.

Kроз овај јавни позив подржава се сектор производње млијека, меса, јаја, затим сектори воћарство, повртарство, ратарство, узгој гљива, љековитог и ароматичног биља, виноградарство, маслинарство, пчеларство, као и сектори рибарства и аквакултуре. Произвођачи могу изградити или реконструисати објекат, набавити опрему, механизацију,  уредити инфраструктуру на газдинству, изградити систем наводњавања. Такође, подржава се набавка противградне мреже и мреже за заштиту од птица, садног материјала за вишегодишње засаде, инвестиције у консолидацију и побољшање земљишта, Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Позивају  све заинтересоване пољопривредне произвођаче да дају свој максималан допринос тако што ће доставити комплетну документацију приликом аплицирања, како би се убрзао процес одобравања и уговарања подршке, а тиме и реализација планираних инвестиција.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close