ИздвојеноТуризам

БЕЗ ПОСЛА И ТУРИСТИЧКИ ВОДИЧИ

Судбину туристичких посленика, хотелијера, угоститеља, приватних издаваоца смјештаја, закупаца плажа,  ове године због ситуације са корона вирусом дијеле и туристички водичи.

У сезони у којој гостију нема нема ни посла. Туристички водич и власник агенције Нови травел Илија Ковачевић каже да након 15-ак година успона и стабилног раста тренутно ова грана туризма не постоји.

– Већ 20 година сам у овом послу то је један бранша туризма која је имала успон и стабилан раст посебно задњих 10 до 15 година.  Тренутно  ова грана туризма не постоји јер су гости ове године углавном индивидуалци који су имали неки разлог да дођу у Црну Гору-наводи Ковачевић.

Агенција Нови травел, чији је власник, развила је посао  да буду пружаоци услуга или медијатори између локалних агенција и туриста. Много његових колега ради овај посао као допунску дјелатност. Сада сви преживљавају. Они који су професионално ангажовани  уз помоћ државних субвенција.

-Већина мојих колега који су самостални а једино имају приход од овог посла су у највећем проблему јер нису добили ни ове субвенције које је држава давала. Kажу да их је чак 90 одсто-каже Ковачевић.

Подсјећа да је лани сезона почињала у марту или априлу и да је трајала до краја новембра. 

Од ове сезоне од које се много очекивало јер су резервације доста рано заказане дошли су до тога да је све отказано. Ковачевић каже и да је све отказано за септембар те да све оно што су планирали за ову годину одгођено је за идућу.

-Мораћемо у потпуности да скинемо маске да би очекивали госте у већем броју –казао је Ковачевић који је као туристички водич за госте са белгијског и холандског тржишта најмање радио у Херцег Новом јер је ангажман за исту циљну групу имао на простору бивше Југославије.  

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close