ИздвојеноКултура

BEZVREMENE HEROINE VITKE VUJNOVIĆ U „SPA GALERIJI „ INSTITUTA IGALO

Nova izložba novinarke i slikarke, naše koleginice Vitke Vujnović, naslovljena „Zodijak 2“ biće otvorena večeras (ponedeljak, 7. maj)  u  „Spa galeriji“ Instituta Igalo.

U postavci će biti djela rađena u tehnikama ulje na platnu i akril, a uz minijature, već prepoznatljive za ovu umjetnicu,  likovnoj publici će biti predstavljen i novi ciklus slika „Zodijak 2“.  Riječ je o 12  slika, rađenih u nešto većem formatu od onog koji viđen na prošloj izložbi u galeriji „Sju Rajder“, koji ne predstavlja barijeru kada je riječ o umjetničkoj poetici, zapisao je u tekstu za katalog ove izložbe magistar likovne umjetnsti Vojislav Vojo Kilibarda.

– Format u likovnoj umjetnosti, bilo da je riječ o minijaturama ili slikama velikog formata, nikada ne ograničava, niti je barijera, za iskazivanje autorove poetike. Tako je i kod Vitke Vujnović. Njoj je sasvim dovoljna minijatura dimenizija pet puta pet centimetara da bi pokazala svoju poetiku koja je najsličnija Šagalu, nešto između nadrealizma, realizma, fovizma, a po detaljima Brojgelu.  Oblici i forme mogu se porediti sa Modiljanijem.

Kilibarda primjećuje da je akcenat na karakteru bezvremenih heroina koji  Vitka Vujnović vješto prenosi na platno.

Svaka žena koju Vitka slika, pokretom, pogledom, stavom, položajem tijela, sugeriše unutrašnje stanje.  Potvrđuje to i cijeli novi ciklus „Zodijak 2“ u kome je akcenat opet na ženi, ali ne na njenom izgledu, niti u rasporedu zvijezda u njenom horoskopskom znaku, već na njenom karakteru.

Bez obzira što je riječ o slikama, rađenim uljem i akrilom na platnu, kod Vitke uvijek osjećamo crtež, kao graničnik, vjerovatno namjerno prisutan upravo zbog tog psihološkog portreta.

Vješta kompozicija, nikad slučajno presjecanje slike, dovođenje u harmoniju njenih djelova, poštovanje zlatnog presjeka još jedna je od karakteristika Vitkinih slika, a suprotno od ovog jasnog „komponovanja“ potpuno izostaje vremenska odrednica u kojoj žive njene heroine, zapisao je Kilibarda.

Za postavku su zaslužni galeristi Željko Vavić i Ljiljana Marinović, koja će i otvoriti šestu samostalnu izložbu Vitke Vujnović  u 20:00 sati u „Spa galeriji“.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close