ЕкономијаИздвојено

БИВШИ РАДНИЦИ ВЕКТРА БОКЕ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ПРОТЕСТА, А ОБРАТИЋЕ СЕ НАДЛЕЖНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА У ЕУ И САД

Бивши радници Вектра – Боке , који потражују преко 3,5 милиона еура од менаџмента фирме, захтјевају од  државног тужилаштва да им саопште које су мјере предузели по кривичној пријави радника. Моле  Владу и премијера  да помогну и до краја испитају све наводе и приватизацију ХТП Бока. Захтјевају да се не отуђује имовина Боке док се не испоштује социјални програм и измири свих 250 радника.  Уколико им буде ускраћено остварење социјалних  права радикализоваће протесте које су због пандемије само одложили, а обратиће се ове седмице  на релевантне адресе  у ЕУ и САД.

Како је за РТВ ХН казао предсједник НВО „Бивши радници Вектра Боке“ Ђорђе Рајак, сходно мјерама НКТ-а, због пандемије корона вируса, нису радикализовали своје протесте како су најавили , због забране окупљања. Не одустају од својих захтјева а крајња мјера коју ће предузети је штрајк глађу:

  – Јављамо се из понора, гдје нам је уништено свако право и људско достојанство од стране појединих моћника као што су власник Вектра Боке, предсједник Привредног суда , Пореске управе. Тражили  смо неколико пута да се испоштују наша права, али се нису одазвали, навео је Рајак.

Радници питају  послодавца зашто није вратио  позјамљених пет милиона еура на рачун Вектра Боке, а који су реализовани  од продаје Бокиних објеката, да би се намирили повјериоци, првенствено, радници:

 – По одлуци Уставног суда радници су требали да буду исплаћени по свим основама, а посебно истичемо, да план реорганизације,  на који се  они „ваде“, управо је укинуо Уставни суд и у том дијелу не постоје, објаснио је он.

Каже да није тачно што каже послодавац да је испоштовао исплату  дијела  зараде.

Они су се запитали када , како и ко може ослободити Боку од хипотеке 25 милиона еура, која је незаконито задужила ХТП Боку. Бројну имовину не могу да распродају док не измире раднике.  

   Радници удружени у НВО „Бивши радници Вектра Боке“ позивају се на социјални програм.

– Гдје је социјални програм, гдје морамо напоменути послодавца да је држава Црна Гора потписала све Међународне конвенције а посебно у заштити радника , радничких права и грађана. Социјални програм се односи на  неисплаћене  зараде, порезе и доприносе, заостале судске одлуке, гдје смо доказали да нас је послодавац покушао обманути,  што и то припада дијелу зарада и отпремнине  по колективном и купопродајном уговору, које нам припадају и по закону и по уставу и међународним конвенцијама, подсјећа у име НВО Ђорђе Рајак.

Према његовим ријечима Влада је помогла већ неким предузећима и моле да помогне и бившим радницима Вектра Боке  и њиховим, како наводи, уништеним породицама. 

-Ми смо спремили писма, које ћемо ове седмице послати представницима ЕУ у Бриселу и свим амбасадама у Црној Гори, као и Суду части у Чикагу,  да протумаче  међународни закон и повеље које  је потписала држава. Нисмо одустали од радикализације протеста , поручио је Рајак.

Јово Поробић бивши радник Вектра Боке, казао је да  су колеге и грађане благовремено обавијестили да ће  протесте које су се редовно одржавали уторком пет до 12 одложити , а не прекинути због новонастале ситуације и мјера НКТ-а.

-Окупљање је одложено док се не створе услови  да се протести наставе,  и то ће бити радикалније и до краја. Након нашег прошлог протеста, извршни директор је изјавио да су сва потраживања измирена на вријеме – што није тачно а то  може свако да провјери у Пореској  управи да доприноси  нису плаћени и да многи од радника не могу остварити  ни најмизернију пензију. Слали смо уредно  пригорове и захтјеве  на више инстанце , али се нико није осврнуо, указао је Поробић. 

Подсјећамо,према наводима НВО „Бивши радници Вектра Боке“  укупно им се дугује 800 година радног стажа. Свеукпно дуговања према радницима износе од 3,5 до 4 милиона еура. Суд је наложио да се радницима  што хитније  измире сва потраживања . По колективном уговору  предвиђено је да добију  500 еура по години стажа. У просјеку би отпремнина за сваког радника износила око 17,5 хиљада еура. За радни стаж и личне дохотке  и разлике у платама што су добили на суду, потраживања износе око 1,6 милиона еура. Њихова борба за права трају од  2015. године и многи од њих 250 сматрају да неће доживјети да ријеше свој статус, добију отпремнину и остваре пензије, које су заслужили по закону и Уставу.  

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close