ЕкономијаИздвојено

BIVŠI RADNICI “VEKTRA BOKE” UPUTILI PETICIJU MINISTRU PRAVDE – UPOZORAVAJU NA OTIMAČINU IMOVINE

Osnivanjem  novog društva  “Plaža Boka”  o čemu će odluka biti donijeta na vanrednoj skupštini akcionara AD “Vektra Boka” 25. novembra, nastavlja se, po tvrdnjama pravnih zastupnika bivših zaposlenih,  Jovana Pejovića i  Ranka Martinovića,  otimačina imovine preduzeća.

Time će, kazali su oni na današnjoj konferenciji za novinare, “Vektra Boku” uvesti u bankrot a radnici i  ostali povjerioci ostaće bez svojih potraživanja.   Direktor  Udruženja za implementaciju prava Ranko Martinović je objasnio da se   planovi obezvređivanja imovine “Vektra Boke”, sprovode  na način otvaranja kćerke firme “Plaža Boka”  na koju se prebacuje nenovčani  kapital “Vektra Boke”.

Vlasnik te nove firme je Bojan Brković, sin Dragana Brkovića, vlasnika  „Vektra Boke“. To se direktno kosi ne samo sa moralnim načelima, već i sa aktuelnim propisima Crne Gore, konkretno sa Zakonom o  privrednim društvima-rekao je Martinović.

On je takođe podsjetio na prodaju imovine “Vektra Boke” u poslednjoj godini i prebacivanje novca na račun “Vektra investmenst” ali i ukazao da se prodajom objekata u zoni morskog dobra krši zakon.

-Naime, sve što se prodaje u toj zoni mora prvo da se ponudi pismenim putem prvenstveno Vladi CG. Poslije odgovora Vlade onda se može pristupiti prodaji onih nekretnina koje nisu opterećene zabranama i Planom reorganizacije. Postoje objekti koji su takođe zabranjeni za prodaju ali menadžment “Vektra Boke” nije se na to obazirao. Postoji  preporuka Morskog dobra data Upravi za nekretnine da se takvi objekti ne mogu knjižiti ali  ni to se ne primjenjuje. Ovdje je sveobuhvatno kršenje prava a sve na štetu povjerilaca među kojima su radnici-rekao je Martinović.

Advokat Jovan Pejović istakao je da u toj otimačini imovine Vektra Boke, značajnu ulogu ima i Privredni sud. 

-Riječ je o nekoliko neprincipijelnih tendencija suda prema radnicima, Opštini HN i organizovanom kriminalu koji je otuđio veći dio imovine “Vektra Boke” sa tendencijom da opljačkaju ovo što je preostalo.

-Kada su u pitanju radnici njihov stav je da odluka Ustavnog suda po kojoj su radnička potraživanja u prvom isplatnom redu, nije primjenljiva uz neko obajšnjenje da je naknadno donešen novi zakon o stečaju i da treba retroaktivno, što je zabranjeno Ustavom,  primjeniti  novi zakon o stečaju koji još nije razmatrao Ustavni sud. Pozivaju se na Plan reorganizacije kada su u pitanju radnici iako nije ustavan, a kada su u pitanju potraživanja opštine  kažu da Plan reorganizacije nije sveto pismo i nije pravedno da se poštuje -rekao je Pejović.

Neprihvatljivo  je, rekao je on, da je za Privredni sud normalno da u odboru direktora “Vektra Boke” od ukupno tri člana dva čine Dragan Brković i njegov sin. Tvrdi da na taj način oni kao porodica miješaju imovinu AD sa imovinom svojih firmi, odnosno eksploatišu akcionarsko  društvo što je izričito zabranjeno članom 44 Zakona o privrednim društvima. To kaže,  ne smeta Privrednom sudu, ne smeta što su pare “Vektra Boke”  prebačene na Vektra Investmenst , niti što je Brković 24 miliona eura kredita “Vektra Investmentsa”  prebacio na “Vektra Boku”.  On je istakao i da “Vektra Boka” nema saglasnost Savjeta za privatizaciju za prodaju hotela te da je izdvajanje hotela “Plaža” iz imovine nezakonito.  Kao jedinu preostalu pravnu  mogućnost da radnici naplate svoja potraživanja,  ostaje kako poručuje, žalba  Ustavnom sudu a potom i tužba protiv dsržave.

Bivša radnica Vektra Boke Maja Pajević kazala je da su radnici pokrenuli peticiju i uputili je ministru pravde Zoranu Pažinu. 

U zavisnosti od njihovog stava koji će zauzeti u naredfnom periodu zavisiće i naši koraci. Ukoliko stav bude negativan bićemo prinuđeni da tužimo Ministarstvo pravde jer ćemo ih smatrati indirektnim i direktnim krivcima za moguću štetu koju će radnici pretrpjeti zbog nemogućnosti naplate svojih potraživanja -rekla je Pajević.

Za pravnike Pejovića i Martinovića ali i bivše radnike “Vektra Boke” pokušaj Opštine Herceg Novi da zaključi poravnanje sa “Vektra Bokom” je neprincipijelan odnos prema radnicima. Smatraju da su za svoja potraživanja trebali da se bore zajedno sa radnicima a ne da prave dil sa menadžmentom “Vektra Boke”. 

-Opština se upustila u neku kombinaciju i samo sebe kompromitovala pokušavajući da se dogovori sa “Vektra Bokom”. Osnovni sud je odbio da zaključi poravnanje jer je dio potraživanja obuhvaćen Planom reorganizacije i nije dospio na naplatu. Opština je prevarena, uvučena je u neku kombinaciju da se poravna i za sporna i nesporna  potraživanja. Nisu im priznali onu proceduru u kojoj su imali pravo da naplate 1, 5 miliona eura pa su im sve  ubacili u isti paket  što je sud očekivano odbio-rekao je Pejović.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close