Друштво

VLADIKA ATANASIJE: BLAGOSLOVENI BADNJACI I SVAKA VARNICA

Veliki broj vjernika okupio se danas i večeras u hercegnovskim hramovima  kako bi prisustvovali nalaganju badnjaka.

Badnjaci su nalagani ispred manastira Savina, crkve Preobraženja u Igalu, u Mokrinama, Kamenom, Ratiševini, crkvama duž hercegnovske rivijere, a saborna nalaganja su održana ispred crkve Sv. Arhangela Mihaila u Starom gradu u 19 h i u 21 h kod crkve Vaznesenja Gospodnjeg naToploj. Badnjake je osveštao umirovlejni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije  Jevtić  koji je okupljenom narodu, nakon što je mali Miloš Bogdanović izrecitovao “Prkosnu pesmu”,  poručio da su Srbi nepokoriv i nepobjediv narod,  narod svetosavski, nemanjićki, narod heroja, junaka, narod svetaca i pjesnika.

-Kad je Sveti Nikolaj, vladika koji je rodom iz Zagarača srpskog od Velimirovića bio u Britanskom muzeju da ispita šta znači reč Srbin stručnjak za indo- evropski jezik mu je rekao  – gospodine Velimiroviću ne mogu ti reći, tvrda je reč, a vladika je odgovorio reci reci, ja znam Srbe bolje od tebe.  Srbin znači nepokoriv. To je rekao Sv. vladika Nikolaj. To je  moj odgovor na ovog hrabrog junaka vojvodu, Miloša Bogdanovića.

Drugo – čuo sam Marš na Drinu, moj deda Dragić je od 1912. do 1919. bio u Cerskoj  bici, oslobađanju Kosova, pa onda na Solunskom frontu,  prešao Albaniju. Od njega sam slušao i uz njega rastao, o junaštvu naših  boraca, heroja.  U mom  selu, kada je stigao general Stepa sa svojom drugom armijom  da pomogne na Ceru,  razvio  je jedinice i stigao uoči Preobraženja  na Cer i kao što znate trijumfalno pobedio Poćoreka, toga austrijskog generala kome su posle  na  dvoru njegove kolege rekli: treba da se ubiješ kad te Srbi pobeđuju. A on im je odgovorio:  kad se nađe taj ko će Srbe pobediti i ja ću se ubiti. Srbi su nepobediv narod.

Treće – gospoda koja su izmislila  lažne nacije, nepostojeće ne znaju da to na žalost potiče od  Jevrejina Lenjina. On je 1920. rekao  u Moskvi  neće biti komunizma na Balkanu, dok srpskom  narodu na Balkanu ne slomimo kičmu. To se desilo stvaranjem lažnih, nepostojećih nacija,  makedonske, crnogorske, kao što je stvorio ukrajinsku.

Vladika je istakao da je radostan što je u Herceg Novom, ga zadivljuje okupljanje naroda u Crnoj Gori i čestitao je svima a naročito djeci  za ovakvo  loženje badnjaka porukom:  neka  je blagosloven badnjak i svaka varnica!

Vjernom narodu koji se danima okupljao na molebanima i  litijama, a večeras i na nalaganju badnjaka obratio se i predsjednik crkvene opštine Topaljske, Zoran Lazarević.

-Mi smo ponosni što je Vladika Atanasije sa nama, a kad imamo ispred sebe takve episkope, takve duhovne vođe,znamo da smo na pravom putu,Hristovom putu. Slavimo večeras Hristovo rođenje i znamo da neminovno slijedi vaskrsenje… Na ruševinama Tvrdoša je nikla ova crkva,na ruševinama Tvrdoša je nikla Savina, na ruševinama Tvrdoša je nikao ovaj grad. Tvrdoš je vaskrsnuo, vaskrsnuće  i pravoslavlje u ovoj državi -poručio je Lazarević.

Nalaganju badnjaka na Toploj prisustvovali su čelnici hercegnovske lokalne uprave.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close