ДруштвоИздвојено

BLOKADA OPŠTINSKOG RAČUNA NA 133.000 EURA – PRAVOSNAŽNA PRESUDA PO TUŽBI ILIJE STUPARA

Račun opštine Herceg Novi biće blokiran na iznos od 133.000 eura na osnovu pravosnažne presude po tužbi Ilije Stupara iz Beograda kome je u klizištu 2009. oštećena kuća u naselju Crnica na Podima.

To je potvrdila  direktorica Dierkcije za imovinu i zastupanje Jelena Poledica pojasnivši da je riječ  o izvršenju pravosnažne izvršne presude Osnovnog suda u Herceg Novom  koje je pokrenuto po zahtjevu Stupar Ilije o naknadi štete koja je prouzrokovana pokretanjem klizišta. Opština Herceg Novi je jutros  primila rješenje o izvršenju javnog izvršioca,

-Postupak se vodi od 2009. i sada je pravosnažan  izvršen.  Tužene strane su pored Opštine Herceg Novi  bile Univerzal Monte i Prijedor putevi a   u većem dijelu postupka je bio  i Prvoborac. Međutim Vrhovni sud je bio  stanovišta  da presuda nije osnovana  prema Prvoborcu već samo prema prva tri tužena , tako da smo mi solidarno dužni platiti Stuparu 113.500  eura na ime glavnog duga  i 19.500 eura  troškova postupka –objasnila je Poledica.

Izvršni postupak je pokrenut protiv Opštine i firme Univerzal Monte, zato što je Prijedor putevi firma koja je registrovana u BIH pa pred našim izvršnim organima nije bilo moguće pokrenuti postupak protiv njih. Poledica očekuje da će danas ili sutra doći do blokade računa do konačnog namirenja.

-Sud se nije bavio kolika je pojedinačna odgovornost već time kolika je ukupna šteta prema tužiocu i on ima pravo da naplati ukupnu štetu od jednog dužnika. Nakon toga opština ima pravo da regresnim tužbama od ostala dva dužnika naplati njihov udio –kazala je Poledica.

Ovo je prva pravosnažna presuda mještana Crnice koji su tužili Opštinu, Prijedor puteve i Univerzal Monte za nastalu štetu od klizišta. Ima još  oko  10 predmeta koji su u toku.  Iznosi štete su različiti a ova presuđena je jedna od najviših. Za ostale objekte koji nisu pretrpili toliku štetu i iznosi su niži u zavisnosti od vještačenja i procjene štete.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close