ДруштвоЕкономија

BLOKIRAN RAČUN BOLNICE MELJINE

Nova nevolja za zaposlene u nekadašnjoj vojnoj sada Opštoj privatnoj  bolnici u Meljinama. Zaposleni tri mjeseca nisu primili plate, a nakon što je Fond zdravstva, na osnovu ugovora o saradnji,  za dosadašnje usluge Bolnice uplatio 85 hiljada eura (sredstva su bila namijenjena za isplatu aprilske plate) stigla je  blokada računa po zahtjevu Opštine Herceg Novi i na iznos od 170 hiljada eura zbog naplate  poreza na nepokretnosti   za prethodne tri godine (2013- 2015.)

Bili smo “prisiljeni” da koristimo ovu nepopularnu mjeru jer bi  u slučaju uvođenja stečaja u Bolnicu ili zbog zastarijevanja duga, ostali bez tih sredstava, objašnjava naš sagovornik u hercegnovskoj opštini.  Osim toga, sa rukovodstvom Bolnice u nekoliko navrata su predstavnici hercegnovske lokalne uprave pokušali da nađu sporazum o načinu izmirenja duga za porez  na nepokretnosti, ali   nije  bilo zainteresovanosti da se ovaj problem riješi.  Naš sagovornik navodi da je račun Bolnice već bio blokiran i prije njihovog zahtjeva Centralnoj banci, na osnovu potraživanja jedne firme na iznos od oko 60 hiljada eura.

Nedavno je  predsjednica Sindikata Bolnice Slavica Drobnjak  podsjetila da su kada je bolnicu preuzela Atlas grupa zaposleni dobili obećanje da će imati redovne plate uz ispunjavanje radnih  obaveza. Svoj dio su zaposleni ispunili, ali plata nema. Zaposleni očekuju i da reaguje nadležno ministarstvo na čijem je čelu dojučerašnji rukovodilac Bolnice u Meljinama, a zbog obaveza koje nije ispoštovalo bivše rukovodstvo Bolnica  i zaposleni su  sada na udaru blokada

Atlas grupa Opštini  Herceg Novi duguje  oko 1, 7 milona kao naknadu za građevinske dozvole za objekte u krugu Bolnice koji su građeni prije nego što su oni preuzeli  kompleks .  Još nije plaćen ni porez na promet u iznosu od 750 hiljada eura,  koliko ih Poreska Uprava tereti od 2008. godine kada je privatizovana Bolnica.

Skupština opštine Herceg Novi je i prošle godine  inicirala raskid privatizacionog ugovora ocjenjujući da  je  Atlas groupa umjesto  predviđenih 119 miliona, investirala samo tri miliona eura , kao i da je nivo kvaliteta zdravstvenih usluga  na  nižem nivou nego prije privatizacije.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close