Економија

БОРБА ПРОТИВ НЕЛЕГАЛНОГ РИБОЛОВА ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ

Чланови радне групе за борбу против нелегалног риболова, коју чине представници надлежних институција и цивилног сектора, на посљедњем састанку констатовали су да је у протеклом периоду заживио широки фронт у борби против разних видова недозвољеног риболова, те да су постигнути  значајни резултати.

У протеклих три године спроведен је велики број акција, како на мору, тако  и на копну. Као резултат појачаних и заједничких активности значајан број особа процесуиран је, и то посебно у случајевима нелегалне употребе мрежа, динамита, ноћног роњења лампама. Такође, случајеви употребе динамита у значајној мјери су проријеђени.

Посебно значајним помаком оцијењен је податак да су у току 2020. године два лица осуђена на петомјесечне затворске казне због незаконитог улова рибе. Оцјењујући да се, нажалост, свијест рибокрадица једино може промјенити на овај, рестриктиван начин, представници радне групе су изразили наду да ће тужилаштво и судови и у наредном периоду наставити да рјешавају процесуиране случајеве и најоштрије кажњавају све девастататоре нашег мора, језера и ријека.

Инспекција за рибарство, Управа полиције као и рибочуварске службе у наредном периоду посебну пажњу посветиће питању нелеганог риболова на простору општине Никшић, Даниловград, Тиват (Бигова) као и Скадарског језера.

У циљу јачања капацитета инспекције за рибарство, Министарство пољопривреде и руралног развоја спровело је процедуру и набавило  савремено опремљено пловило за контролу активности на мору, а које ће у значајној мјери помоћи сузбијању нелегалних активности. Набавка овог брода, у вриједности од око 600 хиљада еура, реализована је кроз МИДАС 2 пројекат који Влада Црне Горе реализује са Свјетском банком.

Подсјећамо да је у циљу унапређења контроле и борбе против свих врста нелегалног риболова, Министарство пољопривреде у јуну 2017. године формирало радну групу чији су чланови представници свих релевантних државних и научних институција – Министарства пољопривреде, које координира радом групе, затим представника Министарства унутрашњих послова, Управе полиције, Института за биологију мора у Котору, Националних паркова, Управе поморске сигурности, Природно – математичког факултета, Агенције за заштиту животне средине, Вишег државног тужилаштва, Лучке капетаније, ЈП Морског добра, као и представници цивилног сектора. Посебно успјешна сарадња остварена је са Групом грађана СТОП КРИВОЛОВУ и НВО „Carp security team“, који несебичном и огромном подршком својих представника дају велики допинос сузбијању нелегалног риболова и очувању и заштити нашег мора.

Овом приликом апелујемо на све савјесне грађане, спортске риболоваце, рониоце, привредне рибаре, да пријаве евентуалне нелегалне активности, како би помогли надлежним институцијама да правовремено реагују, јер само заједно можемо сачувати наша природна богатства.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close