ЕкономијаИздвојено

BRKOVIĆ PISAO SAVJETU ZA PRIVATIZACIJU I OPTUŽIO BIVŠE RADNIKE DA NANOSE ŠTETU POSLOVANJU

Predsjednik Odbora direktora Vektra Boka u reorganizaciji Dragan Brković tražio je početkom decembra Savjetu za privatizaciju i kapitalne investicije, da to vladino tijelo zauzme stav i da instrukcije toj kompaniji da li da poštuju Plan reorganizacije ili kupopodajni ugovor za HTP “Boka” (iz 2007. godine), na koji se poziva Savjet, piše portal Vijesti.

-Uvažavajući Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije, i Vas posebno predsjedniče, podsjećamo Vas da smo još od 90-ih godina, na svim planovima radili dogovorno, i postizali dobre rezultate. Vjerujemo da i danas od Vas i Savjeta za privatizaciju imamo podršku za realizaciju tako važnih investicija- naveo je Brković u dopisu predsjedniku Savjeta Dušku Markoviću.

Povod za obraćanje Brkovića Savjetu bila je prošlogodišnja sazvana skupština Vektra Boke, koja je otkazana na zahtjev države i navode da je preporuka prihvaćena i da je sjednica odložena “na neodređeno”. Namjeravano je da se raspravlja o izmještanju imovine Vektra Boke u novoosnovanu povezanu firmu Boka Plaža, koju kontroliše Brkovićev sin, Bojan Brković.

Vladin Savjet se u ponedjeljak bavio i zahtjevom hercegnovskog preduzeća Vektra Boka od 3. decembra prošle godine i saopšteno je da je usvojeno “četiri predloga mišljenja i dvije informacije pripremljene od Komisije za imovinska pitanja”.

Iz Vektra Boke su u dopisu optužili nevladinu organizaciju u kojoj se okupljaju bivši radnici tog preduzeća da “nanosi veliku štetu – poslovanju, realizaciji plana i pokretanju investicionih aktivnosti”, a da ih iznenađuje “da državni organi pored veoma jasnih i preciznih stavova Privrednog suda podržavaju nezakonitu kampanju…”.

-Umjesto dogovornog rješavanja naslijeđenih problema i realizacije zaključaka, upućeni smo, da posredstvom suda, rješavamo pretprivatizacione probleme, a što je ipak prije u nadležnosti države i njenih institucija, imajući u vidu član kupoprodajnog ugovora, po kome ga kupac može raskinuti ukoliko nađe skrivenu manu u vrijednosti 500.000 eura- naveo je Brković.

Glavna Brkovićeva kompanija Vektra Montenegro im 59,45 odsto akcija Vektra Boke, a Vektra Investments 33,34 odsto. Brković je kupio državno hotelsko preduzeće “Boka“ krajem 2007. godine, ali su investicije i razvoj osnovne djelatnosti nekad poznate hotelske kompanije još na čekanju.

Brković u pismu napominje da je njihov strateški partner, kompanija Konzum iz Mađarske, Vladi “dostavio u dogovorenom roku investicioni, socijalni program i idejno rješenje”.

On piše da “zbog opstrukcija od aprila 2019.” nijesu mogli da stvore uslove za investicije.

-Da su nadležna ministarstva i Savjet reagovali na zahtjev investitora, kao na nezakonite zahtjeve radnika, već bi u oktobru krenula realizacija investicija –  navodi Brković u dopisu iz decembra prošle godine.

Vektra Montenegro je tokom kriznih 90-ih, kad je bivša SRJ bila pod međunarodnim sankcijama, dobila u Crnoj Gori poslove posredovanja u prodaji metala iz Kombinata aluminijuma, nakon čega je Brković došao do bogatstva i počeo da širi imperiju kupujući prvo Fabriku anoda KAP-a, preko svoje ofšor firme Anotech, a potom i na druge oblasti: turizam, saobraćaj, drvopreradu, proizvodnju vode… Većina njegovih kompanija je u dugovima i otjerana u stečaj.

Izvor: Vijesti

Foto:RHN

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close