Спорт

Ćaba Mađar – Pobjeda u Puli najradosniji sportski trenutak

U emisiji „Novske sportske legende“, ugostili  smo Ćaba Mađara (Scaba Magyar), osvajača državnog prvenstva u plivanju 1958. godine, i dugogodišnjeg člana Jadranove plivačke ekipe.

Naučio sam da plivam sa četiri godine. U „Jadran“ sam došao zahvaljujući šefu željezničke stanice u Zelenici, Ljubu Čoloviću. On me je stavio u voz, i iz Zelenike doveo na Škver kod Tripa Klisure, vrsnog vaterpoliste i  trenera plivača. Prisjeća se ovaj vremešni sportista,  i na 1948. godinu, kada je kao osamnaestogodišnjak plivao za reprezentaciju Crne Gore na dionici od 1000 metara na tromeču u Ohridu.

Sa radošću se Ćaba Mađar sjeća prvog trenera Tripa Klisure. – Na kraju treninga, iz torbice za gas masku, koja mu je visila na ramenu,  Tripo je svakome davao po jednu kockicu šećera. To je bila nagrada za naporne treninge.                                                                                                                                                         Ponosan je na  pobjedu,  nad Ivicom Zuberom, tada najboljim plivačem.    – Na jednom takmičenju na Škveru, na 100 metara, kada su nam u goste došli plivači iz Austrije, ja sam kod brica Andrije Vidakovića obrijao grudi. Pobjedio sam  Zubera. Ostvario sam najbolje vrijeme tada, 1 minut i 3 desetinke, dok je Zuber bio drugi. Svi su ostali bez riječi.

 Veliki uspjeh Ćaba je postigao na velikom maratonu  u Beogradu, osvojivši  drugo mjesto . Sjeća se, kaže, kao da je juče bilo kada je na  samom startu, plivač „Partizana“ iz Beograda Predrag Zlatić ostvario prednost, i nije do kraja uspio da ga stigne. Pobjednik je za nagradu dobio „Fiću“, a naš sagovornik je za drugo mjesto dobio magnetofon. Ipak, najradosniji trenutak u karijeri, je  prvenstvo mornarice na 4×100 metara kraul, kada je pred 3000 mornara i vojnika, kao poslijednji u štafeti, pristigao i pobjedio konkurenciju. Dobio je čestitke od svih, bazenom je odjekivalo Ćabino ime a komandant garnizona Pula mu je lično čestitao.

Punih 18 godina Ćaba Mađar bio je  član „Jadrana“,  sa kojim je najveći uspjeh postigao osvajanje prvog mjesta na prvenstvu u Kranju 1958.godine.  – Bio sam kapiten te ekipe koja je osvojila državno prvernstvo. Tu je bio pokojni Mario Dido Marić, Ljubisav Gavrilović, Melanija Andrić, Ljilja Stanišić, Natalija Bajković, Vera Kosać, Tinda Magyar, Tia Čamdžić, Zagorka Golubin.  Prvaci smo bili zahvaljujući sjajnoj ekipi plivačica Jadrana koje su dominirale tih godina. Nakon tog prvenstva predsjednik Opštine Mirko Cvjetković nam je na terasi „Zdravljaka“, kao nagradu dodjelio po 100 dinara. To je jedini novac koji sam dobio od sporta. Još uvijek posjedujem tu stodinarku.

Na uspjeh u plivanju još ga podsjećaju : zlatna plaketa AMSCG, zlatni sat od  jugoslovenskog riječnog brodarstva i mnoga druga priznanja. Priču o našem sugrađaninu, vrhunskom sportisti Ćaba Mađaru,  možete poslušati u reprizi emisije „Novske sportska legende“ u nedjelju 27. marta od 19 30h.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close