ИздвојеноКултура

„CAREVO NOVO ODIJELO“ HERCEGNOVSKOG POZORIŠTA I HERCEG FESTA NA BUDVA GRAD TEATRU

Predstava „Carevo novo odijelo“, koprodukcija Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa večeras će biti odigrana na Gradteatru  u Budvi, na sceni između crkava od 21 sat.

– Predstavu će gledati mališani iz Budve kao i njihovi roditelji jer je iz dosadašnje prakse jasno da je predstava jednako atraktivna i za djecu i za odrasle, kaže producentkinja Milina Kovačević.

– Kada to kažem mislim na činjenicu koju znamo još od izvođenja u Herceg Novom, u oktobru, iako je politička bajka pisana jako davno aktuelna je i danas. Neke satirične nivoe ona  donosi savremenim jezikom, glumačkim izrazom i situacijama koje proizilaze iz savremenog, društvenog i političkog života. To na jedan način „čitaju“ djeca , odnosno osjećaju, i uključuju se u interakciju, a na drugi način neke posebne poruke shvataju odrasli i iskusni gledaoci. Mi želimo da predstavom, na učešće u političkom životu pripremimo nove generacije, objašnjava Kovačević.

Predstava je ovog ljeta odigrana i na kotorskom Festivalu pozorišta za djecu.

-Bilo je to posebno izvođenje na zatvaranju u rodnom gradu reditelja i direktora festivala Petra Pejakovića, i u okolnostima koje su nekako išle na ruku izvođenju „Carevog novog odijela“, predstavi koja preispituje odnos vlasti i puka, istine i laži kao i razne druge stvari koje nas okružuju. Bilo je zanimljivo vidjeti pošto je na tom festivalu prisutno zaista dosta glumaca , reditelja, pozorišnih stvaralaca kako oni reaguju na taj način glumačke igre, koji je sve samo nije dosadan, isti i uobičajen. Mislim da je to nešto specifično i zaista živo što naši glumci koji su u isto vrijeme i autori tekst koji se u predstavi izvodi, i na neki način i preoblikujeu zavisnosti od reakcije publike.

Kovačević informiše da će predstavu ponuditi Kulturnim centrima u Crnoj Gori i šire.

-Dobra je okolnost što je Petar Pejaković na čelu Kotorskog festivala svojim dugogodišnjim radom i stvaralaštvom u konekcijama sa pozorišnim kućama , stvaraocima u regionu pa se nadamo da će to doprinijeti plasmanu „Carevog novog odijela“. Predstava ne može biti omiljeno štivo na nekim etabliranim kulturnim scenama s obzirom da je donekle satirična i ironična, i ironiše našu suvremenost kada je u pitanju odnos vlasti prema svemu što i živimo . S druge strane, mislimo da bi trebalo jer se o tome sve zna a u stvari pozorište izgrađuje publiku , posebno mladu da se ta razlika između laži i istine dobro i na vrijeme uoči, rekla je Kovačević za „Svijet kulture“ Radio Herceg Novog.

Iz Hercegnovskog pozorišta poručuju da će nakon Trebinja, Kotora, Tivta i večeras Budve predstavu u kojoj igraju Miloš Pejović, Dejan Đonović, Goran Slavić i Slaviša Grubiša u Herceg Novom odigrati početkom školske godine kada će izvođenje  biti snimljeno i svakako će biti  dopirnos arhivi HP u kojoj bi do sada  trebalo da bude preko 60 predstava.

 

 

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close