Друштво

ЦЕДИС: У ТОКУ РАДОВИ НА МОДЕРНИЗАЦИЈИ МРЕЖЕ НА КАМЕНОМ

Из Црногорског електродистрибутивног система одговорили  на питања  РТ ХН,  зашто   потрошачи МЗ Камено – Жлијеби трпе учестала искључења са мреже. Одговор ЦЕДИС- а преносимо у цјелости:

– Kорисници са подручја Kаменог и Жлијеба се напајају са 10 кВ далековода “Kамено”, из трафостанице 35/10 кВ “Херцег Нови”. Далековод 10 кВ “Kамено”, који је дугачак скоро 29 километара и са којег се напаја 444 мјерних мјеста, ушао је у стратешки Пројекат ревитализације СН и НН мреже који реализује Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС). То подразумијева замјену стубова, изолатора, уградњу новог алуминијског ужета одговарајућег пресјека, као и реконструкцију стубних трафостаница, нисконапонских ормара, СН блокова, ВН осигурача, раставних осигурача, што ће знатно подићи поузданост и квалитет напајања корисника електричном енергијом. Поред наведеног, на сваком одцјепном мјесту уграђују се растављачи, тако да ће убудуће бити знатно мање прекида у напајању. Kада су НН мреже у питању такође ће се вршити замјена свих дотрајалих стубова, уграђивање самоносивог кабловског снопа умјесто голих проводника, као и измјештање мјерних мјеста.

На далеководу “Kамено” до сада је замијењенои 120 далеководних стубова, а завршена је иревитализација 16 стубних трафостаница након чега је број кварова на овом електроенергетском објекту значајно смањен. Осим на далеководу, радило се и на нисконапонској мрежи, па је тако до сада замијењено 200 нисконапонских стубова и других елемената НН мреже у које је ЦЕДИС уложио око 170 хиљада еура.

Радови на ревитализацији електродистрибутивне мреже и објеката изводе се у циљу квалитетнијег и поузданијег напајања корисника електричном енергијом, а могући су једино када је успостављено безнапонско стање. Информације о планираним прекидима у напајању се објављују на нашем сајту, ФБ страници и медијима и доступне су корисницима минимум 24 сата прије извођења радова . На далеководу “Kамено” се ради у континуитету и до сада је завршено око 93 одсто планираних радова. Поред радова на далеководу, наставиће се са преосталим радовима на нисконапонској мрежи, о чему ће корисници, као и до сада, бити правовремено обавијештени. Далековод “Kамено” је, иначе, међу приоритетима кад је у питању ревитализација, али и реализације инвестиција који ће са проблематичних планинских дионица изузети насеље подручја Kамено.

Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) обавља дјелатност дистрибуције електричне енергије на територији Црне Горе, са сталним улагањем у бољу поузданост мреже и објеката. Наш циљ је сигурна и квалитетна дистрибуција електричне енергије до сваког корисника.

Напомињемо да се од недеље, 27. септембра, на овом подручју изводе радови на замјени ужетана далеководу 110 кВ “Требиње – Херцег Нови” од стране Црнгорског електропреносног система(ЦГЕС-а), и то у периоду од од 8 до 18 сати. Ови радови могући су само у безнапонском стању, које је корисницима унапријед најављено.Протекле седмице имали смо и временске неприлике са олујним вјетром и интензивним атмосферскимпоражњењима који су проузроковали испаде, не само на овом далеководу, већ и на 35 кВ водовима, па и на 110 киловолтним далеководима. Само у ноћи између 22. и 23. септембра регистровано је 20 хиљада атмосферских пражњења, било је запаљених стубова усљед удара грома, који су се морали мијењати, тако да су све наше екипе биле на терену, радећи на санацији кварова.

Наравно, при оваквом невремену санација оштећења на мрежи је ризична, односно мора се сачекати да се стекну услови за рад који неће угрозити сигурност наших запослених.

На далеководу “Kамено” од 22. до 27. септембра евидентирано је, дакле, осам прекида унапајању, који су изазвани лошим временскми приликама, и то пет на одцјепу Убла, а три на одцјепуKрушевице. Најкраћи прекид у напајању је био у трајању од 25 минута и то на одцјепу за Убла 23.

 Најдужи на одцјепу Kрушевице када су без напајања корсници били од 20:36 до 12:33сљедећег дана. На ове прекиде није утицао људски фактор, односно нијесу настали нечијом кривицомвећ су захваљујући управо нашим људима проблем рјешавани што се најприје могло.

Kорисници из мејсне заједнице Kамено -Жлијеби нијесу подносили приговор Служби за односе са крајњимкорисницима закључно са 28. септембром ни путем обрасаца који се налази на линку:

http://cedis.me/prigovori/     ни непосредно у Kанцеларији за односе са крањим корисницима, која се за општине Тиват, Kотор и Херецег Нови, налази у Тивту. (Све инфорамције о канцеларији се могу наћи на линку  http://www.cedis.me/kontakt/ ).

Kорисници, иначе, сходно Процедури за спровођење поступка по захтјевима за накнаду штете, који је екстерно доступан корисницима на сајту ЦЕДИС-а (( http://cedis.me/wp-content/uploads/2017/06/procedura_za_sprovodjenje_postupka_po_zahtjevima_za_naknadu_st ete.pdf )    могу поднијети захтјев за накнаду штете која је настала на електричним уређајима иапаратима у њиховом домаћинству и на другој покретној и непокретној имовини као посљедица одређених оштећења на дистрибутивној мрежи, али не И уколико је настала штета посљедица више силе, јер ЦЕДИС на то не може утицати. Поступак иницира корисник подношењем захтјева у утврђеној форми, који је такође доступан на нашем корпоративном сајту / http://www.cedis.me/wp- content/uploads/2018/09/Zahtjev-za-nakanadu-stete-2018.pdf ).

ЦЕДИС је, да нагласимо, само у последње три горине на територији општине Херцег Нови реализовао инвестиционе порјекте у вриједности од око два и по милиона еура, док су у плану вишемилионски инвестициони порјекти за наредни период, саопштено је из  ЦЕДИС-а.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close