Економија

ČETIRI BANKE ISPLAĆUJU DEPOZITE ATLAS BANKE

Fond za zaštitu depozita (FZD) odredio je Societe Generale banku Montenegro, Hipotekarnu, NLB i Crnogorsku komercijalnu (CKB) za isplatu garantovanih depozita deponentima Atlas banke u stečaju.

Iz Fonda su, radi bržeg i efikasnijeg preuzimanja garantovanog depozita, preporučili svim građanima deponentima Atlas banke u stečaju, koji ne namjeravaju da garantovani depozit preuzmu u gotovom novcu, da do početka isplate, otvore račun u jednoj od izabranih banaka, prenosi portal bankar.me.

O datumu početka isplate garantovanih depozita, adresi i radnom vremenu isplatnih mjesta, deponenti i javnost će biti blagovremeno obaviješteni“, zaključuje se u saopštenju.

Centralna banka (CBCG) je uvela stečaj u Atlas banku, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, 5. aprila. Garantovani depoziti iznose 89 miliona eura i odnose se na 88,6 hiljada deponenata.

Društvo za upravljanje penzionim fondom Atlas penzija biće likvidirano, a štedni ulozi 2.251 člana dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus čekaće još ko zna koliko vremena, dobru volju neke od lcastodi banaka u Crnoj Gori da bi njegova imovina bila odblokirana, odnosno, omogućene dalje uplate i isplate. Kastodi banka Atlas penzije i fonda Penzija plus” je bila IBM banka, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, u koju je uvede stečaj u januaru ove godine. Novac uplaćivan u fond izdvojen je iz stečajne mase IBM banke, prenosi portal bankar.me.

Ukupne obaveze Atlas penzije, prema zaposlenima, povjeriocima i državi za doprinose i poreze po osnovu zarada zaposlenih, prema njenim riječima, iznose nešto više od 80.000 eura.

Svih šest banaka u Crnoj Gori koje imaju kastodi sektor CKB, Hipotekama banka, NLB, Prva banka, Societe Generale i Universal banka, odbile su zahtjev za otvaranje kastodi računa, jer trenutno nisu bile u mogućnosti da preuzmu imovinu fonda Penzija plus iz IBM banke u stečaju.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close