ДруштвоИздвојено

ЦГО:УКЛОНИТИ АПЛИКАЦИЈУ СА ЛИЧНИМ ПОДАЦИМА ГРАЂАНА

Центар за грађанско образовање (ЦГО) затражио је од Врховног државног тужилаштва, Управе полиције, Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама и Заштитника људских права да уклоне веб апликацију crnagorakorona.com и процесуирају њене креаторе.

Из ЦГО су казали да је та апликација креирана тако да генерише личне податке грађана Црне Горе, чији се идентитети објављују на интернет страници Владе, а којима су издата рјешења о обавезној самоизолацији од 14 дана због KОВИД19.

Генерисањем тих података улази се у зону кривичне одговорности креатора и администратора веб апликације, јер се тиме крши низ међународних докумената и црногорских закона – појаснили су из ЦГО-а.

Они су иницијативу за уклањање апликације и процесуирањем креатора појединачно упутилиВрховном државном тужилаштву, Управи полиције, Агенцији за заштиту личних података и слободан приступ информацијама и Заштитнику људских права и слобода.

Из ЦГО-а су напоменули да та апликација садржи и активацију геолокације и да грађани долазе у ситуацију да због страха и незнања због актуелне ситуације дозволе сопствено праћење особама које управљају апликацијом.

У ЦГО-у сматрају да је мјера Националног координационог тијела за сузбијање заразних болести да буду објављивани лични подаци особа којима је изречена наредба за самоизолацију, неуставна, незаконита, противна европском стандарду права на приватност и да представља вид системског кршења људских права.

Из ЦГО су казали да се већ показује да је објављивање личних података особа које се налазе у самоизолацији послужило појединцима за одређене злоупотребе тих података што повлачи кривичну одговорност и актера доношења овакве одлуке, као и креатора и администратора те апликације.

Они су још једном апеловали да се солидарношћу и јединством боре сви заједно против коронавируса. Зато је посебна обавеза надлежних да преиспитају овај случај и спроведу све радње како би заштитили грађане Црне Горе, односно спријечили додатно кршење људских права, али и виктимизацију оних чија је приватност нарушена – закључују у саопштењу.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close