Друштво

Članovi hercegnovske NVO “Maškare” putuju na karneval u Strumici

Nakon Rijeke predstavnici Opštine i NVO “Maškare”  iz Herceg   Novog učestvovaće tokom vikenda na Festivalu pod maskama, velikom karnevalu u Strmici u Makedoniji.
Strumički karneval je jedan od većih u regionu a zahvaljujući festivalu ovaj makedonski grad je član prestižne Federacije evropskih karnevalskih gradova, koji imaju svoja pravila i okupljaju poznate centre.  Večeras će za Strumicu otputovati 40- tak članova NVO “Maškare”.  Nastupiće u defileu u subotu sa maskom i koreografijom “Hakuna Matata” .

Predsjednik NVO “Maškare” Ivan Peulić, u emisiji  “Gost Radija na Belavisti” rekao je da će razmotriti sve mogućnosti da se naš grad uvrsti u međunarodnu karnevalsku zajednicu.

Taj karneval  predstavljaće  najveći zamajac turizmu i donijeće daleko veću korist svima  u odnosu na ono, što  procijenjuju da bi se uložilo, a Herceg  Novi  bi se nakon 30 godina vratio  u porodicu karnevalskih gradova. I gosti iz Rijeke koji su bili u uzvratnoj posjeti na završnici Praznika mimoze u Herceg  Novom, su nas podsjetili da su na njihovoj prvoj  karnevalskoj  manifestaciji 1984. godine bile četiri grupe među kojima je bila i grupa  iz Herceg Novog – kaže Peulić.

Nakon Rijeke i boravka njihove delegacije u našem gradu produbili smo prijateljske kontakte i dobili poziv da apliciramo za  prijem Herceg  Novog u  Federaciju evropskih karnevalskih gradova, od  potpredsjednika Federacije  Josipa Silova, koji je bio naš gost. Očekujemo da ćemo na konferenciji FECC-a u Bonu 1. jula  ove godine i zvanično biti primljeni, rekao je kao predstavnik lokalne samouprave Ilija Peulić.

Koje bi benefite od toga imao  naš grad,  privreda, turistički poslenici i svi građani možda najbolje ilustruje  činjenica  da je  Rijeci  za  tri  sedmice trajanja   karneval donio benefite od  oko 13 miliona eura.

Ne bismo mi  odmah imali takvu korist,  ali bi se svakako  trebalo  potruditi  da uz  Praznik mimoze dobijemo i Međunarodni  Karneval mimoze, smatra Peulić.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close