ДруштвоИздвојено

ČLANOVI UDRUŽENJA BORACA I ANTIFAŠISTA HERCEG NOVOG NA PROSLAVI DANA DRŽAVNOSTI U PODGORICI, NIKŠIĆU I GRAHOVCU

Udruženje boraca i antifašista Herceg Novi prisustvovalo je obilježavanju  Dana državnosti, na brdu Gorica, u Podgorici  i otkrivanju spomenika heroju Ljubu Čupiću, u Nikšiću.

-Dvadeset i dva člana našeg udruženja imala su čast da prisustvuju ovom velikom državnom događaju u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora priznata kao samostalna država, i na 13. jul 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma, rekao je za naš Radio Branko Božović, predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novi.

Na skupu u Podgorici govorili su predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je rekao da 13. jul obilježavamo s ponosom i velikom nadom u bolju evropsku budućnost.

-Uz njega ove godine jubilarno stoji još jedan slavni 13. jul, kada je prije 140 godina Crnoj Gori na Berlinskom kongresu potvrđeno međunarodno državno priznanje, utemeljeno 20 godina ranije slavnom bitkom na Grahovcu“, naglasio je Đukanović.

To podsjećanje bilo je povod da borci i antifašisti Herceg Novog posjete  “spomenik junaštva Crne Gore i njene sloboda” – kako piše na crkvi Svetoga Spasa, posvećene pobjednicima sa Grahovca.

– Kažu da je kralj Nikola naredio da gradnja crkve počne u utorak, a završi se u četvrtak na Spasovdan, tačno onoliko koliko je trajao boj na Grahovcu. Kamen po kamen, zidan je spomenik , hrabrim Crnogorcima, koji su dali živote za čast i slobodu svoje države, rekao je, podsjećajući na te slavne dane, Branko Božović, naglašavajući da su prethodno novski antifašisti prisustvovali otvaranju spomenika narodnom heroju, Čedomiru Ljubu Čupiću, na Trgu Slobode u Nikšiću.

-Ponosno, ali jako emotivno, bilo je ovo za sve nas. Ljubo Čupić je učestvovao u organizaciji Trinaestojulskog ustanka, nakon kojeg je bio borac i politički komesar u samostalnoj četi Nikšićkog partizanskog odreda. Četnicima je pao u ruke poslije borbe u blizini Nikšića u aprilu 1942. godine. Četnički sud ga je osudio na smrt i strijeljan je ispod Petrove glavice. Za narodnog heroja je proglašen 10. jula 1953. godine, a ispod Trebjese nalazi se Spomenik palim borcima gdje je uklesano njegovo ime., podsjetio je Božović na osmjeh heroja koji je razoružao svijet.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close