Друштво

CRKVA  SV. ARHANGELA MIHAILA NA BELAVISTI OBILJEŽAVA HRAMOVSKU SLAVU – BLAGOSLOV PRVOGA MEĐU  ANĐELIMA

Crkva i vjernici danas proslavljaju   Sabor Svetog arhanđela Mihaila–u narodu poznat kao Aranđelovdan. Svetom liturgijom , sječenjem slavskog kolača i litijom obilježena je hramovska slava Crkve Sv. Arhangela Mihaila na Belavisti .

U prisustvu velikog broja vjernika u ovom hramu sinoć je održano Bdenije. Službu su predvodili protojerej Radomir Nikčević, parosi Nikola Todorović i Živan Vukojević , uz sasluženje lokalnog sveštenstva. Obavljen je blagoslov  slavskog kolača.   Pojao je crkveni hor Sveti Sava.

Aranđelovdan  je svečarima čestitao protojerej Nikola Todorović, koji je blagoslovio prisutne među ostalim, konzula Republike Srbije Zorana Dojčinovića, predstavnike Opštine, brojni vjerni narod koji je saborno obilježio praznik prisustvujući svečanoj, toržestvenoj Službi sa petohljebnicom:

– Ova služba nagovještava za naše prilike praznik nad praznicima. Ovaj hram   je posvećen bestjelesnim silama nebeskim  – arihistratigu Mihailu, u kojem se više od vijeka  proslavlja  krsna slava,  na lijepom trgu Belavisti.  Svima od srca blagodarim što ste došli da učestvujete u  ovoj opštoj radosti.  Nadam se da imamo svijest i razum  da prizivamo blagodat Božiju,  koja  se izliva  sa nebesa i upravo, predstavnik te nebeske, aneđeoske sile,  prvi među njima, jeste arhistratig (vojvoda) Mihailo kojem  je posvećen sveti hram, obrazložio je protojerej  Nikola.

Namjesnik Arhijerejskog  protoprezviterijata hercegnovskog, protojerej Radomir Nikčević u besjedi je naveo da smo se sabrali u ovaj veliki dan da proslavimo Sabor svih bestjelesnih sila nebeskih i među njima prvoga, svetog Arhistratiga, kako u narodu kažemo , Aranđela Mihaila:

– Sljedeće godine je 1700 godina , otkada je ustanovljen ovaj praznik, koji je i    praznik  svih nas,  jer  danas mi slavimao naše anđele čuvare.  To je izvanredna prilika da se pomolimo svojim aneđelima čuvarima – da nas čuvaju. I oni nas čuvaju. Jer, svi znamo kroz kakve nevolje i nedaće u ovom životu prolazimo i da nije zaštite nebeskih sila, naših anđela , ne bi mogli živjeti ovaj život. Sveti oci govore, koliko je zlo oko nas. Kada bi čovjek imao oči da vidi,koliko je demonske sile oko nas,  ali upravo ta   sila nema nikakve moći ako  nas anđeli čuvaju . Na ikonama Sv. Arhanđeo Mihailo je prikazan da  desnom rukom drži mač, odnosno, veliko koplje , kojim sputava demonsku silu. Jer, da ih ne sputava   teško bi bilo doći do spasenja. Zato se on izobražava  da s jedne strane drži skiptar,  a u drugoj ruci maslinovu grančicu.

Na ovom svetom mjestu, u hramu na Belavisti,  očigledno je da je po predanju u prastara vremena postojao hram, takođe, posvećen Sv. arhistratigu Mihaila. Po predanju to je bio grob i stari, prastari hram koji je vjerovatno bio zadužbina Nemanjića. Nemanjići su slavili svete Arhanđele i podizali su hramove posvećene nebeskim silama i arhistratizima Božijim,  da bi sila Božija čuvala  narod.  Mnogi danas slave, slava  je  mitroplita Amfilohija,  vladike Joanikija, proti Đorđu Oroviću, koji je ovdje služio i zahvaljujući njemu obnovljen je hram i parohijski dom. Slava je i ocu Nikoli, koji okuplja narod   ljubavlju i mnogim drugim . Onaj ko je prvi treba da služi, kao što je  arhistratig Mihailo  prvi objavio borbu i rat demonskoj sili i prvi koji je tu bitku dobio, zato ga i proslavljamo, poručio je protojerej Nikčević.

Vjernicima poslužen osveštani  hljeb i sveštenici su obavili pomazanje uljem. Prema broju svečara koji danas slave Aranđelovdan  ,tek ih je malo iza Svetog Nikole kao najbrojnije u našem narodu. Svečano je danas u svim hramovima posvećenim  Sv. arhangelu  Mihailu. Hramovsku slavu obilježavaju u crkvama posvećenim Svetom Arhangelu Mihailu  na Bjelskim Кruševicama , Brajkovini na Podima i u selu Кlinci na poluostrvu Luštica.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close