ИздвојеноПолитика

DA LI IZBOR PREDSJEDNIKA SO HERCEG NOVI UGROŽAVA KOALICIJU?

Na narednoj sjednici SO Herceg Novi koja je zakazana za  28.  januar  dnevnim redom je predviđen izbor predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi, jer je na prethodnoj, održanoj 30. decembra konstatovana ostavka  Miloša Bigovića.

Po koalicionom sporazumu  stranaka koje su na vlasti: Demokrate, DF, Novska lista, SNP i SDP/Ura, funkcija predsjednika SO pripada Demokratskom frontu, koji u parlamentu ima četiri odbornika.  DF je za tu funkciju kandidovao Borisa Seferovića, ali prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili Novska lista neće dati podršku tom predlogu.

Novska lista traži da se izmjeni koalicioni sporazum u dijelu koji se odnosi na funkcije, jer je sporazumom definisano da predsjednik Opštine bude  iz redova Demokrata, a predsjednik SO iz DF-a. Za to mjesto Novska predlaže  svog kandidata Jovana Subotića.

Odbornica i nosilac liste DF na poslednjim lokalnim izborima Simonida Kordić, kaže da je DF jasno iznio svoj stav još prije dva mjeseca i predložio Borisa Seferovića za predsjednika SO.

-Koalicioni sporazum je jasan, mjesto predsjednika SO pripada nekom od odbornika DF-a. Mi ne planiramo da izlazimo iz okvira koalicionog sporazuma – kazala je Kordić.

Ona nije htjela da potvrdi informaciju da li je bilo predloga za izmjenu koalicionog sporazuma i ističe da ne može da iznose stavove druge političke partije.

-Ne vidim nikakvog racionalnog političkog razloga da se koalicioni sporazum ne ispoštuje. Mislim da politički i istorijski trenutak u kome se nalazimo poziva na jedno ozbiljno i odgovorno političko ponašanje od svih a posebno od nas koji smo predstavnici jedne opozicione vlasti u Crnoj Gori. DF je posvećen očuvanju koalicione, opozicione vlasti i činićemo sve da budemo faktor stabilnosti. U tom duhu smo na vrijeme obavijestili naše koalicione partnere o našem kandidatu za predsjednika SO – zaključila je Kordić.

Za izbor predsjednika SO potrebno je 18 glasova “za” od ukupno 34 odbornika koliko ih ima u novskom parlamentu. Podsjećamo Demokrate imaju devet, DF i Novska lista po četiri, SNP dva i SDP/Ura jednog odbornika. S druge strane novsku opoziciju čine DPS sa 12 odbornika, SD i Izbor koji imaju po jednog odbornika.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close