Друштво

DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DAN EVROPE OBILJEŽEN U SVIM ŠKOLAMA

Prema preporuci Ministarstva prosvjete Dan pobjede nad fašizmom obilježen je u svim školama u Crnoj Gori. Uz priču o značaju ovog datuma učenici su čuli i zanimljivosti o Danu Evrope koji se takođe danas obilježava.

Razvoj svake zemlje neodvojiv je od poznavanja sopstvene, a onda i svjetske istorije, na kojoj se jedino i može graditi budućnost, na temeljima prihvatanja i tolerancije, objasnili su iz Ministarstva prosvjete.

O Devetom maju govorili su u svim školama, a kako je protekao prvi čas u OŠ „Ilija Kišić“ priča direktor Đorđije Radović:

-Svi nastavnici su učenicima pročitali tekst, koji je o ovom značajnom datumu napisao profesor istorije u našoj školi. Učenici su potom diskutovali sa nastavnicima o događajima koji su tada značili slobodu  i konačan završetak Drugog svjetskog rata, kazao je direktor Radović.

Devetog maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Šumanovom Deklaracijom od 9. maja 1950. godine, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, predstavio je svoju ideju za novi oblik političke saradnje, koji bi rat među narodima Evrope učinio nezamislivim. Šumanov predlog se smatra začetkom današnje Evropske unije.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close