ДруштвоКултура

DAN PREMIJERE: „ADAM I EVA“ U PRODUKCIJI HERCEG FESTA

Dan kada se u gradu dešava pozorišna premijera uvijek je drugačiji, obojen iščekivanjem susreta glumaca i publike, i nove teatarske čarolije. Premijera predstave „Adam i Eva“, prve profesionalne produkcije Herceg festa, rađene prema tekstu Miroslava Krleže, u režiji Slobodana Milatovića i sa glumačkom ekipom mladih Novljana  u kojoj su Bojana Malinovska, Miloš Pejović, Danilo Babović i Srđan Đorđević, iščekivanje čini još napetijim, a navijanje da projekat bude uspješan, osnažuje.

Ovo je bio povod da prisustvujemo sinoć generalnoj probi u Dvorani „Park“.

Sve što su obećali na konferenciji za novinare protagonisti predstave „Adam i Eva“ su realizovali.

Priča jasno kazuje  da se u muško –ženskim odnosima u suštini niša promijenilo nije još od vremena Adama i Eve do danas, sve je beskrajni krug u kome se ponavljaju: susreti, ljubavi, razlazi, smrt i život. Priča se naravno može varirati na bezbroj načina – u novskoj postavci odabran je dobar, jasan koncept u kome se Krležina  jednočinka razvija kako je i zapisano u tri djela  – prvi  se dešava na zemlji, u drugom su dva paralelna toka – na zemlji i na onom svijetu, a treći je smješten u predjele zagrobnog, u kome zaborav prethodna dva daje mogućnost da sve krene ispočetka. Sa Adamom i Evom je i tajanstveni čovjek, neko ko  svime  upravlja, a ne znaju mu se ni porijeklo ni namjere…

Slobodan Milatović je reditelj koji  tekstove koje postavlja na scenu značajno  adaptira i svojim čitanjem omogućuje poseban, drugačiji pogled i na djelo i na autora.

Sinoć, po završetku generalne probe Milatović sumira urađeno:

– Napravili smo predstavu. Večeras sam je pogledao i glumački i konceptualno i onoga što ja sebi ponekad stavim kao primjedbu,  u ovoj predstavi, čini mi se nema. Bilo je rizično poigravati se sa Krležom, pokušati da to bude izeseno  čisto ali da žanrovski idemo od drame do groteske i ironije. Čini mi se da smo sve to uradili i da je, iako je napravljena konceptualno,  predstava i za publiku. Znam da će  imati festivalski život ali vjerujem i da će je i publika voljeti.

Predstava ima  jednostavnu ali veoma  upečatljivu  likovnost.

– Uvijek sam radim scenografiju, tako zaokružujem priču. Te šine su me uvijek asocirale na dolaske, odlaske, rastanke, razdvojenost.  Adam i Eva su na istim šinama samo kada su u ljubavi

Potpuno osvaja scena u kojoj tajanstveni Gospodin, igra ga Miloš Pejović baca jabuke – plodove stabla života, simbol plodnosti, spoznanja, dobra i zla, ali i razdora, besmrtnosti, ljudskih želja. Taj lik je slojevit, zahtjevan..

Zadovoljan sam  likom Gospodina. U njemu se  najbolje ogleda  ta moja adaptacija Krleže. U jednom liku je deset likova, i to mi je bilo najzanimljivije, istovremeno sam se toga najviše bojao, da ne odem u neku ironiju.. Vizuelno predstava  ima formu bajke pa je  sve to pomalo ublaženo.

Tome doprinose i svedene, tek u nagovještaju koreografije.

– Ferid Karajica je to dobro uradio, a glumačka ekipa dobro iznijela. Miloš već ima rutinu, Bojana je vanserijski talenat,  Danilo je odličan, a  Srđan  koji je prvi put na sceni a  odličan je muzičar je  Ista priča o ljudima iz drugog plana koji osvoje, kao što je uradila Žužana Varga  U „Planu B“ Hercegnovskog pozorišta. Meni je poslije Plana B nekako lijepo u Herceg Novom Promovisali smo tada jednu hercegnovsku spisateljicu sada promovišemo hercegnovske glumce, kaže Slobo Milatović.

Bojana Malinovska: Ponosna sam na sve što smo uradili, što je ovo moja prva profesionalna predstava u Herceg Novom, što sam poslije niza godina od kada sam završila amatersko bavljenje glumom dobila potvrdu da sam napredovala i da kao ličnost sazrijevam, to je sve što je ovaj projekat donio.

Prvi put radim ovakvu ulogu, žene koja je zavodnica, ali našla sam nešto novo, nešto što možemo definisati kao neki ženski standard, a što se negdje pomalo kosi sa mojim ženskim principima. Glumački sam se otvorila, a pomoglo je mnogo i to što Slobo Milatović hoće da čuje glumca, bitno mu je da se glumac dobro osjeća na sceni, pusti da u ulogu unesemo svoje damare, svoje nemire, potrebe, nezadovoljstvo, naravno ne na štetu svoje rediteljske ideje.

Sa Danilom prvi put radim, a sa Milošem sam često sarađivala, samo što  je odgovornost  ovog puta pojačana jer smo se borili zajedno za ovaj projekat. A na sceni sam sa njim sigurna, prepoznaš nekoga sa kim si četiri godine studirao, podijelio već pet, šest premijera i to je dobar osjećaj, siguran si u ono što radiš…

Danilo Babović: Ne znam šta sam napravio dok ne čujemo kritiku i publiku. Dva mjeseca sam ovdje, ne izlazimo iz Dvorane, još nemam pun utisak dok ne osjetim publiku. Ali zadovoljan sam i atmosferom u kojoj smo radili i ekipom.

Mislim da predstavom šaljemo snažnu poruku o muško – ženskim odnosima ali  prije svega zapitanost zašto nam je neka jabuka stalno u grlu.

Prvi put radim sa Bojanom, Milošem i Slobom, mislim da sam ponešto novo i naučio, trudim se da to bude ono najbolje što ljudi mogu da ponude. Bitno je prepoznati  dobro, a uči se uvijek i tako napreduje.

Miloš Pejović: Pred premijeru, pred susret sa publikom ja uvijek imam neku dilemu šta smo uradili, to je valjda neki moj mehanizam, dodatni motiv da još nešto dodam. Smatram da smo napravili dobar posao i sad nam treba publika i odgovor, energija koja će odgovoriti na onu koju mi pokazujemo na sceni.

Moja uloga je zahtjevna, Ista dramaturška funkcija a različiti karakteri. Jedan te isti čovjek koji može biti Bog, đavo, svi mi, smrt, nešto onostrano.

Kažu da u dobrim komadima  početak i kraj mogu da zamjene mjesta, to je neprekidni krug, kad završimo predstavu mi opet možemo da počnemo da igramo novu… Teatar voli univerzalne teme i ovo jeste takva tema, uvijek aktuelna. Bogatstvo bavljenja teatrom i glumom je ta mogućnost da možeš da se baviš raznim temama, da razmišljaš o njima, da budeš neka vrsta provodnika onoga što želiš što si spoznao do publike

Srđan Đorđević: Prvi put radim nešto ovakvo i iskustvo je vrlo zanimljivo. U dobroj sam ekipi i njihova energija je pomogla i meni da pronađem svoje mjesto u ovoj predstavi. Ja sam improvizovao  svirajući neke svoje melodije ali sam odabrao i dvije poznate teme koje  prate ono što se dešava u predstavi…

Premijera je večeras  u Dvorani „Park“ u 20 sati– karata nema a  rezervacije za prvu premijeru najavljenu za 24. mart već  možete obaviti.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close