Друштво

ДАН ЖУПЕ СВЕТОГ ЈЕРОНИМА У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Католички вјерници  данас  прослављају   благдан Св. Јеронима, небеског заштитника града и жупе Херцег Нови.

Славе се двије свете мисе у жупној цркви  Светог Јеронима у Старом граду. Одржана је света миса коју је служио дон Жељко Пасковић из Цркве Пресвете Богородице у Прчању:

  • По ријечи је све створено. У почетку бијаше Ријеч… Ријеч бијаше  код Бога и Бог бијаше Ријеч. Колико је моћна Ријеч коју некоме упутимо?  Коју је Бог упутио и створи цијели свијет, све што видимо и што не видимо,  а називамо Духовним свијетом. Бог има план за нас. Међутим,  ако се вратимо  на ту једну Ријеч, која је чак постала и тијелом која је пребивала међу нама,  то је Исус Крист. Онда можемо видјети  да Бог са људским родом има велику љубав и велику жељу да борави са људима,  не само на овом него и на оном другом, вјечном животу.  Све те ријечи о стварању, повијести спасења и о нашем паду су записане биле у Библији. Папа је одлучио управо Св. Јерониму рећи,  да ријеч записану била у хебрејском народу, било на грчком и латинском  писму  да обједини и да људима Библију. Св. Јероним је све то превео,  комплетирао и направи Вулгату – Библију на латинском која је данас службени превод Св. Писма,  католичке цркве. Нама светац  из крајева нама блиским , Далмацији дао је Библију, образложио је дон Пасковић.

Свечану свету мису у 18 сати предславити ће монс.  Рок  Ђонлешај (Rrok Gjonelleshaj), апостолски управитељ Kоторске бискупије, саопштено је из Жупног уреда Св. Јеронима у Херцег Новом.  

Подсјећамо, 30. септембра 1687. године, на дан Светог Јеронима, након дуготрајних борби са Турцима, на челу савезничких снага у Херцег Нови улази војсковођа Јероним Kорнер и са овим чином Бока Kоторска као цјелина бива укључена у Републику Светог Марка. Уздизањем новског поморства које је услиједило, Херцег Нови доживљава свијетле тренутке и видан напредак.  

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close