Društvo

DAN ŽUPE SVETOG JERONIMA U HERCEG NOVOM

Katolički vjernici  danas  proslavljaju   blagdan Sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika grada i župe Herceg Novi.

Slave se dvije svete mise u župnoj crkvi  Svetog Jeronima u Starom gradu. Održana je sveta misa koju je služio don Željko Pasković iz Crkve Presvete Bogorodice u Prčanju:

  • Po riječi je sve stvoreno. U početku bijaše Riječ… Riječ bijaše  kod Boga i Bog bijaše Riječ. Koliko je moćna Riječ koju nekome uputimo?  Koju je Bog uputio i stvori cijeli svijet, sve što vidimo i što ne vidimo,  a nazivamo Duhovnim svijetom. Bog ima plan za nas. Međutim,  ako se vratimo  na tu jednu Riječ, koja je čak postala i tijelom koja je prebivala među nama,  to je Isus Krist. Onda možemo vidjeti  da Bog sa ljudskim rodom ima veliku ljubav i veliku želju da boravi sa ljudima,  ne samo na ovom nego i na onom drugom, vječnom životu.  Sve te riječi o stvaranju, povijesti spasenja i o našem padu su zapisane bile u Bibliji. Papa je odlučio upravo Sv. Jeronimu reći,  da riječ zapisanu bila u hebrejskom narodu, bilo na grčkom i latinskom  pismu  da objedini i da ljudima Bibliju. Sv. Jeronim je sve to preveo,  kompletirao i napravi Vulgatu – Bibliju na latinskom koja je danas službeni prevod Sv. Pisma,  katoličke crkve. Nama svetac  iz krajeva nama bliskim , Dalmaciji dao je Bibliju, obrazložio je don Pasković.

Svečanu svetu misu u 18 sati predslaviti će mons.  Rok  Đonlešaj(Rrok Gjonelleshaj), apostolski upravitelj Kotorske biskupije, saopšteno je iz Župnog ureda Sv. Jeronima u Herceg Novom.  

Podsjećamo, 30. septembra 1687. godine, na dan Svetog Jeronima, nakon dugotrajnih borbi sa Turcima, na čelu savezničkih snaga u Herceg Novi ulazi vojskovođa Jeronim Korner i sa ovim činom Boka Kotorska kao cjelina biva uključena u Republiku Svetog Marka. Uzdizanjem novskog pomorstva koje je uslijedilo, Herceg Novi doživljava svijetle trenutke i vidan napredak.  

Povezane Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Close