Култура

DANI FRANKOFONIJE I U HERCEG NOVOM

U organizaciji Francuskog instituta u Podgorici u toku su “Dani frankofonije” u Crnoj Gori,  u  kojima i ove godine učestvuje i udruženje “Avenir” iz Herceg Novog, koje se bavi promocijom francuskog jezika i kulture.

Organizatori su ovogodišnju manifestaciju posebno posvetili poštovanju žena, a u okviru književnog programa večeras će u Muzičkoj školi Herceg Novi biti promovisana knjiga “Nouvelle Revue i  Crna Gora 1879-1918.”, prof. dr Jasmine Tatar Anđelić.

– Časopis “Nouvelle revue” koji je osnovala Žilijet Adam,  književnica, feministkinja i angažovana republikanka je objavljivao tekstove najvećih imena francuske književnosti svojeg doba. Ova zbirka tekstova posvećenih Crnoj Gori, po prvi put prevedenih na naš jezik propraćenih komentarima ima za cilj približavanje francuske i crnogorske kulture podsjećanjem na veze iz prošlosti. Riječ je o svojevrsnoj prevodilačkoj avanturi i pozivu na putovanje kroz vrijeme i prostor, ističu organizatori, Udruženje “Avenir” i Osnovna muzička škola Herceg Novi.

Početak  je u 19 sati u koncertnoj sali Muzičke škole Herceg Novi. Na promociji će govoriti prof. dr Jasmina Nikčević, profesorka Filološkog fakulteta u Nikšiću na odsjeku za francuski jezik i književnost, odlomke će čitati dr Miloš Avramović, a u muzičkom dijelu programa nastupiće profesori, učenici i hor Muzičke škole.

U subotu su u kongresnoj Sali Instituta “Dr Simo Milošević” mladi članovi “Avenira” izveli muzičko-scenski  nastup inspirisan tekstom “Karneval životinja”, belgijskog pisca Karla Norka i muzikom francuskog kompozitora Kamija Sen Sansa. U četvrtak, 28. marta planirana je memorijalna šetnja kroz Boku članova “Avenira” i studenata Fakulteta za turizam i hotelijerstvo iz Kotora.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close