ИздвојеноКултура

DANI KNJIŽARE SO I BESKRAJNA PRIČA O POMORSTVU BOKE

Kiša koja je protekle noći prijetila samo je dijelom uticala na završni program 15. Dana knjižare So, pa je o reprintu knjige don Nika Lukovića „Postanak i razvoj trgovačke mornarice u Boki Кotorskoj“govorio književnik, knjižar i domaćin Nikola Malović a izostao je Željko Кomnenović, predsjednik Matice Boke koji je brojnoj publici trebalo da se obrati u ime izdavača. To međutim nije umanjilo vrijednost i zanimljivost kazivanja Nikole Malovića  o  istoriji Boke Кotorske koju je zapisao  don Niko Luković.

U priči koja je tekla uprkos gužvi na glavnom gradskom trgu, pred pažljivom publikom čuli su se odgovori na pitanja kako je pozicionirana Boka,  kako su različite istorisjke prilike u različitim vremenima uticale na razvoj pomorstva, ko su bili slavni Bokelji , ko dobrovoljci iz Boke  kao i kada su se i kako ujedinile Boka i Crna Gora.

Nizale su se potom žive storije o Bokeljskoj mornarici, Bici kod Lepanta 1571, o kotorskom srednjem vijeku, pomorstvi i morskim stazama Bokelja, o jedinstvenom između Turaka i Mlečana u Boki, vremenu kada  Кotor gubi ekonomski primat, a na  istorijsku pomorsku scenu stupaju  Perast, Dobrota, Prčanj, Herceg Novi.

Neizostavno i u knjizi don Nika Lukovića i u Malovićevom kazivanju o njoj  vrijeme od 16. do kraja 18. vijeka, procvat trgovine i pomorstva, i slika Boke koja tada ima 300 velikih i 300 malih brodova.

Junaci Malovićeve priče  bili su i Petar Želalić prvi pravoslavac, vitez Mlateškog reda, Matija Zmajević  admiral ruske Baltičke flote i Marko Vojnović admiral ruske Crnomorske flote, kapetan Vizin koji je prvi Južni Sloven koji je oplovio svijet, Bogdan Bilafer koji je prvi razvio austrijsku trgovačku zastavu u Indiji, kao i Simo Milošević koji razvija austrijsku trgovačku zastavu u rijeci Misisipi. Miloš Vukasović formira  argentinsku trgovačku flotu.

Podatak vrijedan svake pažnje:  bokeljski pomorci učili su u Boki koja je pomorsku akademiju dobil 1851.godine.

A onda su stigli parobrodi i slika se mijenja, no navike i nepisana pravila bokeljskih pomoraca ostaju. Poput onih da svi plove  uz ikonu Sv. Nikole, Bogorodice / Gospe ili Sv. Spiridona – zaštitnika pomoraca, da na  brodovima slave slavu i nalažu  badnjake, a uglavnom sa kapetanima s vremena na vrijeme plove supruge.

I završno veče Dana knjižare So obilježeno je srdačnim druženjem publike sa domaćinima Nikolom i Viktorijom Malović, a bilo je i nastavak beskrajne priče o Boki.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close