ИздвојеноКултура

DANI MUZIKE: KVARTET „CRISANTEM“ IZ TURSKE I MOSTOVI STARE I NOVE MUZIČKE SARADNJE

Poslije osam godina pauze sinoćnji koncert na Danima muzike održan je na trgu Mića Pavlovića, Trgu od muzike i u dobroj saradnji festivala i Muzičke škole. Ta obnovljena saradnja obojila je atmosferu  dobrim raspoloženjem, a uprkos tome što je  tokom cijelog koncerta prijetila kiša članice  gudačkog kvarteta „Crisantem“ iz Turske  izvele su kompletan najavljeni program i zaslužile i pažnju i aplauze publike.

Pred početak koncerta publiku i goste pozdravila je direktorica Muzičke škole Jovanka Veljović i između ostalog u ime kolektiva i u svoje ime  izrazila,kako je rekla, beskrajnu radost  zbog obnovljene saradnje s ovim festivalom, Herceg festom i Borisom Kraljevićem.

-Večerašnjim  koncertom kvarteta „Crisantem“ koji nam dolazi iz Istanbula, obiljezavamo 13.jul, Dan državnosti Crne Gore, a ono što me posebno raduje je činjenica da večerašnjim druženjem, nakon osam godina pauze obnavljamo saradnju sa maestrom Borisom Kraljevićem, Festivalom Dani muzike i Herceg festom – producentom festivala. I hercegnovska Muzicka škola i Dani muzike su entiteti sa vičedecenijskom tradicijom…naše tradicije su isprepletane i povezane, spaja nas muzički univerzum, spajaju nas imena jednako važna i za jedne i za druge…spaja nas ljubav prema umjetničkoj muzici i namjera da je sačuvamo…zato istinski i prirodno mi pripadamo jedni drugima i potrebni smo jedni drugima…Kroz istoriju i vijekove, mostovi su se rušili, ali, tamo gdje je bilo ljubavi, dobrih namjera i volje za bolju budućnost, ponovo su se gradili i obnavljali…mi naš gradimo ponovo i sigurna sam da ćemo ga popločati i ojačati zajedništvom i dobrom muzikom, poručila je Veljović i naglasila da je  koncert organizovan i zahvaljujuci saradnji Herceg festa i Turskog kulturnog instituta iz Podgorice YUNUS EMRE, pa je posebno pozdravila  direktora Instituta  Džana Guraja, koji je  prisustvovao koncertu.

Članice gudačkog kvarteta „Crisantem“ koji je formiran  2016. godine kao dio trakijskog državnog Univerziteta iz Jedrena,  nastupale su u  više zemalja Evrope i Balkana, najčešće u Švajcarskoj, Grčkoj i Turskoj, a za hercegnovski festival, grad i publiku – imaju samo riječi hvale.

Lejla Osmanadze Erkin  objašnjava da ona i njene koleginiice i inače njeguju  evropsku, balkansku i anadolsku muziku pa su tako osmislile i  program za hercegnovsku publiku koja je  čula  Hajdnov Kvartet Op. 76, br. 2 (,,Quinten“) i rumunske narodne igre Bele Bartoka. Posebnu pažnju izazvala je kompozicija “Eski Istanbul” ili “Stari Istanbul”  Burhana Oćala. Uz Tri minijature azerbejdžanskog kompozitora Kara Karaeva zaprijetila je kiša a počela je da pada kada su odsvirani poslednji tonovi i prateći topao  aplauz publike.

Naša sagovornica priča  da su tokom čitavog dana, iščekujući koncert,i one  pratile  vremensku prognozu,  bile su zbog toga malo zabrinute ali kiša je konačno ustuknula pred muzikom.

-Potrudile smo se da tu našu zabrinutost publika ne primijeti, i čini se da nije, kaže uz srdačan osmjeh  Lejla Osmanadze Erkin.

Dodaje  potom da su veoma zadovoljni prijemom, odnosom organizatora i publike.

Dopao im se i grad, onoliko koliko su uspjele da vide, ali posebno trg na kome su održale koncert.

U prijatnom razgovoru sa gošćom  iz Turske pomogao nam je prevodilac Mehdi Šabanadžović.

 

 

 

Muzička škola bila je dok je trajalo nevrijeme pravo utočište organizatorima i gostima pa smo tu zabilježili i utiske Borisa Kraljevića.

-Divna energija naših  dragih gošći iz Turske, divna energija saradnje Herceg festa, Instituta „Junus Emre“ pri ambasadi Turske u Podgorici, podstakla me da se i ja večeras obratim publici, mada to ne radim često.  Ono kako su se stvari sa Muzičkom školom odvijale proteklih godina bilo je neprimjereno i štetno za moj grad, i ja sam prosto morao da kažem da obnavljanje saradnje treba podržati ali i da ćemo na sve što krene na naš grad onako kako ne treba, uvijek reagovati. Nama Novljanima nikako ne prija kada se  ophode prema gradu i mještanima na način koji oni ne zaslužuju. Ja sam se osjećao kao svoj na svome u svim sredinama u kojima sam živio i radio nakon što sam otišao iz Herceg Novog. Bio sam prihvaćen, poštovan i ne baš lako puštan da idem dalje. S druge strani Novi je uvijek prepoznavao i prihvatao kvalitetne ljude koji su se lako zaljubljivali u ovaj grad, ostajali tu i doprinosili njegovom napretku. Prepoznavao je i one druge i znao da to pokaže, objasnio je Kraljević.

On je ponovo pohvalio saradnju sa festivalskim savjetom, posebno Milenom Lučić, sa kolegama iz Herceg festa ali i  sa čelnicima iz Opštine sa kojima se već dogovara  programe za naredne Dane muzike. To uključuje i proširenje saradnje sa Muzičkom školom, neke projekte o kojima će, kako je Kraljević istakao biti riječi pred realizaciju,  a koji  će jednako radovati i organizatore i publiku.

Odlične ocjene festival i grad dobili su  i od Džana Guraja.

-Imamo veoma dobru saradnju sa Herceg festom i rukovodstvom ove ustanove kao i sa Opštinom Herceg Novi. Ona je započela ove godine na Prazniku mimoze, nastavljamo sa Danima muzike, a želja nam je da saradnju  i proširimo. Ne možemo doprinijeti  i učestvovati baš na svim festivalima koje Herceg Novi organizuje, ali bili smo već prisutni u dijelu hercegnovskog filmskog festivala, pa nam je cilj i želja da to ponovimo  i da već naredne godine budemo još prisutniji u vašem gradu, rekao nam je Džan Guraj.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close