Култура

DANI MUZIKE  –  NOVI NA EVROPSKOJ I SVJETSKOJ MUZIČKOJ SCENI

Da će Herceg Novi od sinoć, i u narednih deset dana biti dio evropske ali i svjetske kulturne scene potvrđuju eminentni umjetnici koji dolaze iz svih krajeva svijeta kako bi učestvovali na 33. Festivalu Dani muzike koji je u Dvorani „Park“  otvorila  predsjednica Opštine Nataša Aćimović.

Prethodila je uobičajeno riječ umjetničkog direktora Borisa Kraljevića, Novljanina ali i pijaniste svjetskog glasa.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/boris-2.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

-Godine u kojima se festival razvijao bile su različite ali su uvijek preovladavali dobri i različiti sadržaji, a Herceg Novi bio mjesto u kojem su se susretali i upoznavali stvaraoci iz cijelog svijeta pokazujući da su organizatori i autori Dana muzike bili na dobrom putu. To pokazuje i činjenica da su se mnogi umjetnici vraćali u naš grad da dopune i ponove doživljene utiske, istakao je Kraljević.

Predsjednica Opštine  Nataša Aćimović otvorila je Dane muzike riječima da svaki novi festival predstavlja novo čitanje i interpretiranje poznatih djela, stvarajući u nama nove, drugačije i zrelije uspomene.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/natasa-acimovic.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

– Vjerujem da će Dani muzike nastaviti da nas obogaćuju i da će bar za vrijeme koje traju zamjeniti bezlične dane druženja sa savremenim tehnologijama. Od večeras je Herceg Novi dio svijeta, njegovog obilja i ljepote, ali i evropska prijestonica kulture.

Na otvaranju Festivala nastupio je gudački trio “Prima vista” iz Poljske koga čine violinista Kšištof Bzovka, violista Pjotr Novicki I violončelista Zbignjev Kšiminski uz pratnju flautistkinje, doktorke muzičke umjetnosti Hjanđong Park iz Južne Koreje. Dobitnica  brojnih nagrada u Evropi, Americi i u svojoj domovini, Hjangđong Park  nastupa u prestižnim dvoranama poput Karnegi hola, Džordan hola, Aule “Magna”.

– Herceg Novi je predivan grad i ljudi su izutetno ptijatni gostoljubljivi. Uživala sam na prvom koncertu ovog Festivala, pogotovo dok sam svirala sa izvanrednim umjetnicima, članovima Kamernog ansambla “Prima vista”, rekla je po završetku koncerta Hjangđong Park.

SUTRA NA DANIMA MUZIKE

Publika je sinoć slušala izabrana djela  Hajdna, Mocarta, Merkadantea, a za sutra je najavljeno veče tokom koga će nastupiti  istaknuti oboista iz Italije Alberto Ćezaraćo sa ansamblom “Prima Vista” iz Varšave, koji čine violinista  Kšištov Bzovka, violista Pjotr Novicki i violončelista Zbignjev Kšiminski. Na programu su Mocartova djela:  Adađo i Fuga, K.404a za violinu, violu i violončelo; Divertimento br.4 i br.5, kao i Kvartet s oboom u F-duru, K.370.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close